header-photo

The everlasting freedom is the one with limitation


Inilah kata-kata terakhir yang diucapkan hos tv9 malam tadi. Aku tak pasti apa rancangannya. Menarik kata-kata ini. Dan lebih aku fahami maksudnya bila tengok paparan yang ditunjukkan tv9 mengenai anak-anak gadis yang inginkan kebebasan.

There were two girls yang sempat aku tengok. Masing-masing baru sahaja berumur 20 - 21 tahun. Mereka menyesal atas perbuatan mereka dulu. Sewaktu remaja mereka inginkan kebebasan. Yup, this is what people call freedom. Westerners put it in a light of rights.. the fundamental right of a man. You are free to speak.. to socialize.. to do what u want.. to walk naked in public.. to have free sex.. to enjoy the 'masa muda'.. to do whatever.. as long as u dont disturb others.. as long as it satisfies u.. apa-apa jelah.

Inilah yang adik-adik kita inginkan..mereka tahu perkataan kebebasan. Semuanya banyak diberitahu oleh media massa seperti tv, akhbar dan majalah. Jarang sekali kebebasan itu diterangkan oleh ustaz atau cikgu seperti yang dimaksudkan oleh agama yang kita anuti.

Bila saja agama dikaitkan, maka kita kata itu menyekat kebebasan kita. Jadi, kita memberontak dan mengabaikan batasan yang diberikan. Padahal hakikat kebebasan bukanlah seperti bebasnya burung daripada sangkar. Ia perlu ada batasan. Inilah apa yang dikesali kedua-dua budak pompuan tu.

Disebabkan bebas mereka adalah ikut acuan fikiran sendiri dan ikutan barat, maka mereka pun berani menderhakai ibu bapa. " Go away from my life.." "I'm no more a kid.. i deserve what i want.. nobody should control me!"

Tau tak apa kesan daripada kebebasan yang mereka inginkan? Mereka kini tidak lagi bebas kerana telah melahirkan anak zina, diri terasa terasing, lelaki yang menjahanamkannya melarikan diri, diri rasa bersalah sangat, nak buat apa pun rasa tak sedap. Ya, rasa terpenjara.. so, her freedom does not everlast..

Yang sorang lagi pun sama.. bebas sangat. Dulu berkawan sakan dengan kawan2 dan mula hisap dadah supaya jauhkan daripada masalah. Ok gak dia ni sebab tak campur ngan lelaki bila hisap dadah sebab tahu akan naik syahwat. Tapinya dia telah dirogol oleh sepupu2 lelaki dia yang dia percaya selama ini.

Sekarang dia rasa sangat takut, hidupnya rasa kosong, dadah merosakkan dirinya, dia tak diterima keluarga, dia tak percaya lelaki, dia hilang kebebasan. Dia juga terpenjara.. so, her freedom does not everlast...

Hmm.. memang susah nak kawal diri bila nafsu dah merasuk. So, kita kena ingat2kan selalu diri kawan sekeliling kita. Macam aku ni pun manusia juga, berpotensi jadi baik dan jahat. Kepada kawan-kawan, nasihati juga diriku. Sebab saat iman naik, kita akur bahawa freedom has its own limit tapi saat iman jatuh, we say freedom has no limit..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...