31 Mei 2022

Cara kira berapa horsepower untuk aircond


Copy paste dari facebook catatan Haryatulaili Rashid.
------
Sekarang ni musim panas, yang bercadang nak cari aircond tu tapi xtahu nak guna berapa horse power, ni saya tunjuk cara nak kira keperluan ikut saiz ruang.

Faktor kuasa=80
9000 btu/h=1 hp

Jadi jika bilik korang saiznya 10kaki X 10 kaki, ni cara kiranya..

10x10=100
100x80=8000
8000/9000=0.89hp

Jadi air cond yang sesuai untuk bilik korang ialah 1hp.

Ni ada aircond yang saya suggest untuk korang guna, jimat elektrik weh.

Boleh beli di shopee.. ada pakej pemasangan sekali jika nak.. sini https://shope.ee/7Uc13ljafS

Cadangan air cond inverter jenama lain:
Samsung: https://shope.ee/8zQoqaToBt
Daikin: https://shope.ee/1L1NiYma0G
Haier: https://shope.ee/1VKnuvOC36
LG: https://shope.ee/3AT1u2L6Zt
Mitsubishi: https://shope.ee/A9cmEwtFEw

27 Mei 2022

Teknik bina telaga


Aku dapat dari mesej yang disebar menerusi whatsapp. Mungkin boleh jadi rujukan kita.

----
Assalamualaikum dan sahabat preppers 

hari ni saya nak share video dr Tuan Nasnan tentang step2 untuk membuat tubewell atau boring air. Ada terdapat 3 part yg di kongsikan dalam video tersebut:

[PART 1]TEKNIK MENDAPATKAN AIR UNTUK SUMBER TANAMAN

https://youtu.be/hGgr8_eOWYI
------------------------------------
[PART 2]TEKNIK DAN PERALATAN UNTUK MEMBUAT PERIGI BAWAH TANAH

https://youtu.be/2cjyNajRcSU
------------------------------------
[PART 3]TEKNIK TERBAIK UNTUK MEMBUAT PERIGI BAWAH TANAH

https://youtu.be/Sm_8-ALBSXQ
------------------------------------

Semoga video ni dapat memberi manfaat pasa sahabat semua. Terutamany yg bercadang nak buat tapak pertanian dan penternakan.

#PreppersAndSurvivalMY
#BOL
#PersediaanAir
#BoringAirTubewell

25 Mei 2022

Seronok dapat bincang falsafah

Semalam aku bertemu teman-teman Yayasan PEACE setelah lebih dua tahun tak bertemu akibat pandemik.
Selepas bermesyuarat, seperti biasa kami akan berbual. Waktu inilah paling menyeronokkan kerana kami suka berbincang hal falsafah secara mudah kerana ada dua ahli yang hebat dalam kumpulan kami.

Dr. Alinoor dan (Dr.) Jamizal boleh menjawab soalan-soalan yang kita bangkitkan tentang falsafah, kalam, dan tasawuf dalam gaya bahasa orang awam.

Aku tulis di sini untuk simpan poin dan fakta penting untuk rujuk nanti. 

KITAB PENTING 
Al-Ghazali
1) Al-Madnun (tahap ahli) https://youtu.be/uCHSDCQ9smI (1:04:00)
2) Ihya' Ulumuddin (tahap awam)

Ibnu 'Arabi
1) Fususul Hikam (tahap ahli)
2) Futuhat Makkiyyah (tahap awam)

Peter Adamson
Mengenal Kluster Falsafah Dunia


Terdapat banyak buku mengenai Falsafah Cina: China sebelum Buddhism, Cina-Buddhist (antaranya orang Melayu yang berdakwah) dan kontroversi Cina dengan China-Buddhist.

Logik Melayu banyak dipengaruhi oleh Nyaya. Nyaya ialah lawan kepada Aniaya.

Debat Hindu Buddha berlangsung dari 500SM hingga 1200M, iaitu 1700 tahun.

Budaya pantun 2 rangkap, 4 rangkap, 8 rangkap, 16 rangkap Buddhism yang menyatakan tentang nyaya ada dikaji Dr. Tee di UTAR.

Falsafah teks India banyak diterjemah oleh sarjana Rusia sekitar 1900-an. Di PTSL UKM, ada satu jurnal lengkap menghimpunkan teks falsafah India.



08 Mac 2022

Petua Buang Kahak



Photo by Pavel Danilyuk from Pexels

Catatan ini aku simpan di sini dari sebaran whatsapp. Manalah tahu kalau menjadi. Ada yang pernah cuba, boleh komen di bawah.

***

Pernah tengok tak kesan ambil ubat batuk pada otak? Masa kerja di Melbourne dulu saya pernah tengok. Takut saya jadinya bila tengok. 
.
Semenjak dari itu saya tak ambil lagi ubat batuk. Tak bagi lagi pada anak-anak. Jauhkan diri lagi ada la.
.
Kalau batuk saya cari alternatif lain. Cari ubat yang kesannya berbeza pada otak. Ubat tu tak bagi kesan menakutkan.
.
Lama juga cari alternatif ni. Macam-macam Jurnal yang dibaca. Macam macam buku ditelaah. Macam macam orang ditanya. Akhirnya berjumpa juga.
.
Saya mula buat petua alternatif ini kalau anak anak batuk. Cara pun mudah. Jadi saya kongsikan di bawah ni.

Caranya ialah:
1. Ambil  sebiji bawang Holland atau Bombay. Potong kepada dua bahagian. Guna satu bahagian sahaja. 

2. Leraikan ulas bawang tersebut.

3. Campurkan madu satu atau dua sudu mengikut kadar yang kita mahu.

4. Gaulkan biar rata.

5. Tutup dan biarkan selama satu atau dua jam.

6. Bawang tadi akan mengeluarkan jus yang secara otomatik bercampur dengan madu. Kalau cuaca panas akan jus akan keluar dengan lebih cepat berbanding cuaca sejuk.

7. Ambil satu sudu dan minum. Rasanya macam ubat batuk. Tujuannya mengeluarkan kahak. Natijahnya tiada kesan buruk pada otak. 
.
Yang bestnya petua ni boleh keluarkan kahak dengan mudah. Lega anak anak jadinya. Bolehlah cuba.
.
#DrRizal

Info Ringkas Skim Pencen Sektor Awam

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

1. Adakah pencen boleh difaraidkan / diwasiatkan?

Tidak – pencen tidak boleh diwasiatkan atau difaraidkan kerana ia bukan harta pusaka.
(Punca kuasa – Seksyen 19, Akta Pencen 1980 (Akta 227) dan Muzakarah JawatanKuasa Fatwa Kali ke-21 (12 September 1988))

2. Adakah faedah persaraan boleh dicukaikan?

Ganjaran – tidak dicukaikan
GCR – tidak dicukaikan
Pencen – Diterima mulai usia 55 tahun tidak dicukaikan, sebelum umur 55 tahun boleh dicukaikan
(Punca Kuasa – Seksyen 127, Akta Cukai Pendapatan 1967 (Akta 53) dan Jadual 6 Akta 53)

3. Apa yang boleh dipotong dari faedah persaraan?

Hutang-hutang kerajaan, tuntutan nafkah atas perintah mahkamah dan potongan insolvensi bagi kes kebangkrapan.
(Punca kuasa – seksyen 19, Akta Pencen 1980 (Akta 227))

4. Pesara atau penerima pencen dipenjarakan, adakah pencen dihentikan?

Ya – penerima pencen tidak layak menerima pencen sehinggalah mendapat pengampunan. Walau bagaimanapun, Elaun Tanggungan boleh dipertimbangkan kepada tanggungan yang layak.
(Punca kuasa – Seksyen 21 Akta Pencen 1980 (Akta 227))

5. Ada bezakah antara pesara Persekutuan dengan pesara Badan Berkanun / Kuasa Tempatan?

Ya – Terdapat beza di antara pesara Persekutuan dengan pesara Badan Berkanun / Kuasa Tempatan. Ia termasuklah tanggungan GCR dan faedah perbuatan (faedah GCR dan perubatan bagi Badan Berkanun / Kuasa Tempatan ditanggung oleh Badan Berkanun / Kuasa Tempatan itu sendiri)

6. Pesara berkahwin dalam persaraan, adakah pasangan layak terima pencen terbitan?

Ya – tetapi hanya setakat baki tempoh 20 tahun dari tarikh persaraan pesara sahaja. Setelah tamat tempoh 20 tahun dari tarikh persaraan pesara, pasangan dikahwini dalam persaaan termasuklah anak hasil perkahwinan tersebut hilang kelayakan menerima pencen terbitan.
(Punca Kuasa – Seksyen 15 , Akta Pencen 1980 (Akta 227))

7. Adakah anak layak terima pencen terbitan?

Ya – bagi anak di bawah 21 tahun ketika kematian pesara, layak terima sehingga 21 tahun dan boleh dilanjutkan sekiranya melanjutkan pengajian sehingga menuju ke arah ijazah pertama. Anak yang sudah mencapai 21 tahun semasa kematian pegawai/pesara tidak layak, kecuali anak cacat [OKU otak, anggota atau mental (teruk)]
(Punca kuasa – Seksyen 16, Akta Pencen 1980 (Akta 227))

8. Jika suami iaitu pesara, meninggal dunia, isterinya akan menerima pencen terbitan. Bagaimana jika kemudian isterinya itu berkahwin dengan suami baharu, adakah pencen terbitannya masih terus diberikan?

Ya, pencen terbitan dibayar kepada pasangan sepanjang hayat pasangan (balu/duda) dengan syarat, perkahwinan mereka dahulu berlaku semasa pegawai masih sedang berkhidmat. Walau bagaimanapun, pasangan pesara itu sudah tidak layak lagi menikmati kemudahan perubatan atas kapasiti pasangan pesara, kecuali suami baharunya itu juga merupakan pegawai awam atau pesara.

9. Adakah benar terdapat anggota/pesara yang menerima pencen penuh iaitu kadar pencennya sama seperti gajinya yang terakhir sebelum bersara?

Tidak benar sama sekali. Semua anggota berpencen hanya layak menerima pencen maksimum sebanyak 60% daripada gaji akhirnya sahaja. 

10. Dengan cerita tiada lagi kenaikan pencen selepas PRU14, betul kah?

Tidak mungkin berlaku. Kenaikan pencen sebanyak sebanyak 2% telah diperkenalkan sejak tahun 2013 dan masih diteruskan pada tahun 2019 dan tahun-tahun mendatang. 

Untuk pertanyaan lanjut juga, boleh hubungi 03-8887 8777 atau emailkan kepada mypesara@kwap.gov.my

Sumber asal:
https://www.facebook.com/204379469651454/posts/2050186765070706/

23 Oktober 2021

Bahasa Hokkien penting untuk faham sejarah Melayu Awal


Catatan ini diambil dari akaun facebook Sungai Batu 788 BC; The Great Kingdom of Kedah Tua pada tarikh 14 Oktober 2021. Aku simpan di sini bagi memudahkan rujukan.

--------------------------------------------------------------

According to Prof Wang Gungwu, in webinar this morning, he mentioned about Fujian and Guangdong territory that had a close ties with Southeast Asia in trade and commerce.

This had brought to our attention that northern and southern China speaks different dialect. Usually, the word from Chinese accounts were transliterate into Mandarin, but in reality, probably most of the records made using Fujian and Guangdong dialect. Therefore, the sounds should be different.
For instance, Kedah, 羯茶 sounds 'chieh cha' in Mandarin, but 'kit tah' in Fujian. 'Kit tah sounds close to Kedah compare to 'chieh cha'. Also close to Kataha, a Sanskrit name for Kedah.

In that case, I guess (please correct me if wrong), the Chinese word for places, goods, person, title, state etc, should be transliterate into particular dialect of the person who made the record.

Below, with the help of a friend, Mr Eric Tee, an enthusiast and independent researcher, have listed the words in Fujian (Hokkien), on the right, comparable to Mandarin on the left.

1. Qu-tan Shuvadara (瞿曇修跋陁羅) Chiu Dan Siuvaruolor
2. Ba lo-sha ,Po-luo-suo (婆羅娑) Po lor sa
3. Kan-tuo-li(干陁利)Gan Tuo Li
4. Po-huang (婆皇or媻皇) Por Ong
5. Funan(扶南) Hu Lam
6. Champa(林邑) Chiam Pa
7. Khon-Tien (混填) Khun Tien
8. Ciao Chen-ju(僑陳如)Chiao Chen Ru
9. Mei-Lei-Sha (迷黎車) Bei Lei Chia
10. Simo (悉莫) Shi Bok
11.Funan (扶南) Fu Lam
12. Pan-pan (盤盤) Pua pua
13. Chi-tu (赤土) Chia Tor
14. Tan-tan (丹丹) Tan tan
15. Malaiyiu(末羅瑜) Mo luo iu
16. Zhan pi (占卑) Jiam bi
17. Pa len pang (浡淋邦) Pa lim pang
18. Kha-ling (訶陵) kha ling
19. Jian puzhai (真臘) Chin la
20. Kan-tuo-li (干陀利) kan Tuo li
21. Kha-cha (羯茶) khe teh
22. Dian-sun (典孫) tiam sun
23. Shepo (闍婆) she pot
24.Fa-shin (法顕) Huat Sian
25.Yabathi(耶婆提)Ya Phor Ti
26. Kha-la-tan=訶羅単) Kher Lo Tan
27. Fan-shih-man (范師曼) Huat Shi Man
28. Po-hang (婆皇) Po Ong
29. Po-da (婆達) Po Ta
30. Chieh cha(羯茶) Kit Tah
31. Jiu Gang (Old Port) (旧港) Gu Gang
32. Mulayu (木剌由) Bok La Yiu
33. Chen-la (真臘) Zhen La
34. Zhi(質) chik
35. Chi (質) chik
36. Luo-Yue (羅越) Lor Guat
37. Kha-ling (訶陵国) Her Ling Kok(country)
38. Ko-ko-seng-chih (葛葛僧祇國) Kher Kher Seng Chih Kok
39. Ko-la (箇羅) Ku Lor
40. Ko-ku-lo (哥谷羅) Ku Lor Kok(Country)
41. Ko-lo-she-fen (哥羅舎分) Khor Lor Shia Hun
42. Bun (分) Hun
43. Da-wa-la 堕和羅 Tuo Hor Luo
44. Malayu Shu (末羅瑜州) Ma la yu Jiu
45. Qu-tan’(瞿曇) Khu Tan
46. Li-fu-duo-sai (利富多塞) Li Fu Duo Sat
47. Chi-tu Guo (赤土国) Chia Tor Kok
48. Lin-yi (林邑) Lim Yu
49. She-po Shu (訶羅単治闍婆州) She Luo Shu Jiu
50. Chi-tu(赤土) Chia Tor
51. Fan-Shi-Man (范師曼) Huan Shi Man

We welcome any input from all readers for any inaccuracy. And we also welcome for those who can transliterate into Cantonese. Thanks.

07 Oktober 2021

Resipi Kuih Dangai Kedah

 




Aku dapat resipi ini daripada Madam Maizatun Mustafa. Selepas ditunjukkan gambar hasil kuih dangai dibuat anak-anaknya di Facebook, aku pun komen minta resipi. Inilah jawapan Madam, pensyarahku yang awet muda itu:

Boleh Suhail.  resepi sangat mudah:
1) 2 cawan kelapa parut. Pilih yg agak muda, parut putih saja
2) I cawan tepung pulut
3) sedikit garam
4) setengah cawan gula 
5) loyang, sapu sikit minyak


Cara:
1. gaul semuanya, 
2. Letak dlm loyang, jangan padatkan
3. Bakar dlm oven 120C, 45 minit atau sehingga sedikit perang
4. Kalau nak lebih garing boleh terbalikkan dan bakar lagi beberapa minit


Note: sukatan gula boleh ikut kesesuaian. 


Next time saya nak cuba blend skit kelapa parut supaya texture lebih halus


Daun Rerama Pengubat Sakit Kronik

Kelmarin saya sempat bertemu dengan pakcik Khamarul, seorang pengusaha daun rerama hijau sejak 2006 lagi. Pengalaman beliau merawat pesakit ...

Popular