header-photo

Jumpa lagi tahun depan

Mood kat opis sume dah down.. sebab dah nak cuti panjang la kann. Tengah lepak-lepak dengan staff yang tinggal, AM kata kat aku dah belum ucap selamat tinggal blog?

Baru aku terfikir daripada aku lepak, lebih baik aku update untuk ucapkan selamat tinggal. Sebabnya kat umah aku di Melaka takde internet dan aku kalau dah dok umah tu, lebih suka abiskan masa dengan famili. Jadi, gudbai la blog (untuk 4 hari je tau)..

Di kesempatan ini [dibaca dalam nada sayu], aku ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf jika ada terguris hati, tersilap kata, tersalah taip, tertikam korang, atau tak ingat diri. Aku juga nak ucap terima kasih banyak-banyak atas sokongan korang yang kerap mengunjungi serambi maya aku ni.

Sempena kedatangan Aidiladha, aku ucapkan selamat hari raya dan maaf zahir batin sebagai penutup tahun 2006.

Dan menjelangnya bulan Januari tak lama lagi, aku taknak terlupa ucap Selamat Tahun Baru kepada semua kawan-kawan, sedare mare dan sesiapa saja yang membaca blog aku. Maka, itulah dia ucapan selamat aku. Semoga korang sume menjadi orang yang berjaya dalam pandangan DIA.

Satu je perkara yang aku nak mintak sangat korang tolong.. tolong doakan aku menjadi lebih baik daripada hari ini dan semalam, dan berterusan melakukan kebaikan, mengurangkan dosa-dosa kecil yang selalu berulang kali dilakukan, juga berjaya seperti korang jugak.

Amin, terima kasih doa korang tu! Alhamdulillah keputusan exam aku aritu cukup baik, aku percaya itu juga adalah rahmat Allah atas usaha dan DOA korang.. betul, DOA korang.. Dan akhirnya aku doakan kepada sesiapa yang mendoakan aku juga mendapat rahmat, pedoman, petunjuk, hidayah, inayah dan bimbinganNYA sentiasa. Amin..

p/s: PC kat opis prob sket, tu pasal font n gambar takleh diubah..aku pun heran nape tak kuar button yang patut ada dalam 'edit post' nih.

Kecantikan bukan pilihan


Iklan kecantikan kat dalam tv kebanyakannya guna model yang dah cantik ek. Jadi, betul atau tidak produk dia dapat mencantikkan wajah orang lain tu susah juga nak dibuktikan.

Bukan apa, aku rasa kecantikan ini anugerah Tuhan sebenarnya. Kalau hidung sorang tu dah memang tak mancung, pipi tak berlesung pipit, dagu tak berlekuk, rambut tak ikal mayang, leher panjang, kaki katek, mata sepet..etc, bukankah itu Allah yang ciptakan.

Kita tiada pilihan sebenarnya untuk memilih dilahirkan cantik atau hodoh. Ish aku tak suka guna perkataan hodoh. Rasanya tiada sorang pun di dunia layak digelar hodoh. Sebabnya itu bukan pilihan dia. Macamana kalau muka kita yang tak seberapa dikatakan hodoh?

Mungkin ada yang kata dengan membuat pembedahan atau memakai produk kecantikan boleh membuatkan muka lebih cantik. Iya, memang mungkin begitu tetapi belum tentu. Sebab masih DIA yang bisa merubah elok menjadi tak elok atau sebaliknya. Kan ada kes orang lepas pembedahan jadi lebih teruk, dan ada juga kawan sekolah rendah dulu yang orang kata tak cantik bila dah besar camni nampak cantik plak (hmm..hampir terpikat.hehe)

Patutlah Nabi ajar kita kalau dipuji orang, kita perlu sebut," Haza min fadhli rabbi" maksudnya "Ini adalah daripada kelebihan Allah". Cukup cantik ek perkataan tu menunjukkan DIA yang hebat jadikan kita cantik.

Jangan plak kita berasa bangga sangat (ujub ok lagi sebab dalam diri je) bahkan menunjuk-nunjuk kecantikan kita. Tapi kalau sekadar nak bergurau, aku pahamla kan. Takut ada plak yang tak paham, mesti tensen kan.

Pantang tengok cermin, "eh, cantik ya aku ni". Hah, Nabi pun pesan suruh baca doa, "Allahumma kama hassanta khalki fahassin khuluki" bila tengok cermin yang bermaksud ,"Ya Allah Kau perelokkan akhlakku sepertimana kau memperelokkan kejadianku." Fuhh, satu lagi doa power!

Kawan aku ada sorang tu memang cantik. Menjadi idaman Malaya la katakan .. tapi sekelip mata Allah mengubah kejadiannya, disebabkan kemalangan, rupanya oklah, masih cantik sebenarnya, cuma tetiba tumbuh banyak jerawat.

Kerana itu, aku rasa kita kena lebih dekatkan diri kepada DIA atas setiap yang berlaku. DIA Maha Hebat dan boleh mengubah segalanya. Pilihan kita bergantung kepada ketentuan DIA. Jadi, kenalah aku juga berwaspada atas apa yang berlaku ke atas diri sendiri. Maklumlah iman kita ni sekejap naik, sekejap turun..

Aik, awat muka korang camtu? Ohh saje je ek buat muka camtu..memang cantik pun muka tu ! Suka la tengok muka korang camtu! Kekalkan senyuman.. (",)

Hidup Kelantan!


KOTA BARU: No alcohol served, no mingling or dancing between men and women, and no showing of aurat (body parts that must be covered).
Welcome to Islamic disco, Pas-style.

This is an excerpt from Utusan online. Ada sorang tu dia link kan kepada web nih dengan hantar emel kat aku bertajuk "the first gay bar in Kelantan". Apa?

Aku rasa betul la kata Nik Aziz tu pasal laki sama laki nak berjoget takde hal, sama gak ngan pompuan sama pompuan. Yang heran plak, ada yang pikir lain.. hmm susah gak camni. Aku yakin kalau Kelantan benarkan pun, perlakuan ala gay yang boleh berlaku dalam disko tu pasti kena tangkap punya.. yang dibolehkan menari bukannya mabuk, melakukan aksi tak senonoh etc.

Satu lagi cite pasal Kelantan. Undang-undang untuk melarang pemakaian tak senonoh. Bagus gak.. dan yang paling menarik, dalam akhbar "The Sun" 2 hari lepas, seorang penulis non-Muslim mengatakan 'we have to admit that indecent dresses contribute to rape cases'. Ini pun bukannya kata-kata seorang lelaki tetapi pompuan.

Dalam tu pun ditulis gak kajian mengenai kes rogol di negara-negara tertentu.. yg aku ingat di US, seorg perempuan dirogol setiap 2 minit. Kemudian dibandingkan dengan lain-lain, termasuk negara Islam, kes rogol berlaku seorang bagi setiap seminggu (aku lupa negara apa, yg penting bukan Malaysia).

Pendek kata, entry aku kali ini saja nak cite pasal apa yang aku baca, dan berkait dengan Kelantan, dan aku setuju pendapat mereka, dan tak bermakna aku orang PAS..hehehe (apa korang kisah pon kan?)

Mengapa jadi begini?

Aku tabik pada pengarah filem CINTA dan drama DUA HATI. Sebabnya diorang bukan orang Melayu tapi mengisahkan kisah hidup Melayu dalam jalan cerita yang tak pernah dibuat orang.

Sambil berehat aku layan drama DUA HATI. Memang cukup rasional memaparkan kisah sebenar berlaku di kalangan kita. Nadia seorang yang cukup cilik dan jahat. Kawan baik dikhianati untuk mencuri hati bakal suami kawan baiknya tu, Kyra.

Macam-macam perancangan dibuat sehingga hampir-hampir membuatkan Feroz dan Kyra tak jadi kahwin. Setiap lakonan Nadia membuatkan ramai percaya apa yang diperkatakan betul.

Mula-mula aku rasa benci sangat kat Nadia sampailah satu babak tu, Nadia luahkan kepada Feroz dan Kyra tentang mengapa dia jadi begitu. Hmm, dia rupa-rupanya cemburu pada kelebihan yang ada pada Kyra.

Sejak awal lagi kisah hidup Kyra semuanya baik dan ok. Setiap yang diinginkan semuanya dapat. Tapi Nadia, hidup bercelaru. Dia selalu malang. Hidup tertekan. Keluarga porak peranda. Dahaga kasih sayang mak ayah.

Aku ingat lagi pernah aku tengok awal-awal dulu, emak dia ada affair dengan lelaki lain, dan lebih malang lelaki tu ialah teman lelaki dia. Teman lelaki yang asalnya adalah pengarah drama lakonan dia, yang juga pernah menggadaikan diri Nadia kepada kawan-kawan akibat tak dapat bayar hutang.

Ayahnya telah bercerai dengan emaknya dan ayahnya sangat sayang pada dia, tapi duduk jauh di luar negara. Tiada siapa ambil berat tentang dia. Dia mula membuat macam-macam perkara untuk dapatkan perhatian. [End]

Ok, apa yang aku dapat belajar, latar belakang seseorang itu sangat berperanan menjadikan seseorang itu siapa. Memang orang macam Nadia sangat-sangat perlukan perhatian. Simple example yang selalu aku dengar, seorang emak bandingkan kebaikan seorang anak dengan anak lain. This is totally wrong..

When you bias on children, they'll take them seriously. they'll think of being hopeless child, and most of them will find a way to get the attention of family, either positively or negatively. Tambah plak, kalau kita jadi kawan kepada that hopeless child, and be bias too, lagi la mereka ni akan merana.

Yup, ramai orang camni, in reality. This kind of people kan, they never show that they are in prob. We need to know our friends better, pasal siapa kawan2 dia, kisah famili dia, kisah hidup peribadi, etc.. before we judge them, before we put a label on him as BAD or GOOD person..

Maksud aku tak perlu plak sampai kita dok mengintip kawan tu, korek rahsia dia, intai apa dia buat.. tu sume Islam pun larang. Tu pasal sekarang dok bising kata Mufti Perlis larang Jabatan Agama Islam Negeri mencari orang berkhalwat kat hotel (Pasal ni kalau nak borak panjang plak).

"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani." [ Al-Hujurat (49) : 12 ]

Kalau tak dapat nak tahu lebih lanjut pasal dia, patut ke kita judge dia? Kekadang tu rasa kesian pada seseorang yang kita dah label kan dia sebagai si itu atau si ini.. sebab rupa-rupanya kita tak tahu the 'good' side of him atau the 'bad' side of him.. the same goes to one who says people poyo. I know one..

People might not know who exactly I am.. and once they say I'm good person, they might be wrong.. but to say I am bad person, hmm...

Menumpang teduh



Lepas maghrib, aku pun baca al-Quran bersama terjemahan. Ayat terakhir sebelum aku akhiri bacaan membuatkan aku teringat tentang solat Jumaat minggu lepas.

Aku datang agak lewat ke solat Jumaat tapi masih sebelum azan Zohor. Tempat duduk berteduh semua dah penuh. Dalam keterpaksaan, aku membiarkan diriku terjemur bawah terik mentari. Mata aku merayau mencari tempat teduh tapi tiada ruang lagi.

Di sebelah aku, seorang saudara yang kulit lebih cerah daripada aku. "Mungkin dia lebih rasa panas daripada aku" ujar hati kecilku. Aku sudah berpeluh-peluh. Azan sudah berkumandang dan khutbah pun bermula. Lebih setengah jam aku berjemur.

Tiba-tiba aku teringat pesan seorang ustaz waktu aku Tingkatan 3 dulu. Cuba bayangkan jarak matahari yang sangat jauh itu sekarang ni pun sudah membuatkan kita rasa panas. Macamana agaknya kalau diseksa oleh api neraka yang berkali-kali ganda lebih panas.

Jadi, aku cuba tahan dan rasakan bahawa ini balasan atas dosa-dosa aku. Alhamdulillah, aku sedikit tenang dan membiarkan peluhku menitis ke bumi. Aku jeling abang sebelah aku tadi. Dia memang cool. Mungkin dia juga berfikir begini, bisik hatiku.

Dalam aku mencari ketenangan itu, angin pun bertiup sepoi-sepoi bahasa. Ya Allah, betapa nyamannya.. waktu tu aku teringat Nabi Ibrahim yang terasa sejuk saat api membakar diri. Semuanya atas izin DIA. Maka, aku terus desak diri untuk bergantung pada DIA. Kepanasan ini adalah kehendak DIA.

Angin pun bertiup lagi.. Ya Allah, aku rasa bersyukur sangat betapa nikmat nyamannya angin tu benar-benar terasa. Nak tau apa ayat yang aku terbaca tadi? Allah berfirman ,"Dan orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal soleh, kelak akan Kami masukkan mereka ke dalam syurga yang di dalamnya mengalir sungai-sungai, kekal mereka di dalamnya selama-lamanya; mereka di dalamnya mempunyai isteri-isteri yang suci, dan Kami masukkan mereka ke tempat yang teduh lagi nyaman." [ An-Nisa' (4) : 57 ]

Argghhh macamana teduh dan nyamannya syurga tu? Memang jauh berbeza dengan neraka. Mungkin inilah yang aku rasakan haritu. Secebis rasa panas dan secebis rasa teduh dan nyaman. Ahh memang nikmatnya tak dapat digambarkan. Tapi layakkah aku merasa nikmat tu?

Balik rumah tadi aku baca kisah Ammar bin Yassir dalam akhbar. Tau tak sebelum dia mati, dia beritahu para sahabat yang dia rindukan syurga dan ingin bertemu para sahabat dan Rasulullah.

Para sahabat lain hanya perasan itu petanda kematiannya apabila dia pulang dalam dukungan Saidina Ali, keadaan bajunya berlumuran darah, sehingga dinyatakan tiada kain atau baldu sekalipun dapat membalut darahnya yang suci untuk dikebumikan.

Tambah pula, Rasulullah juga bersabda bahawa syurga rindukan Ammar. This is the name of my brother. This story touched my little heart. A question pop up in my mind - syurga itu rindukan aku tak?

To learn from the bottom

Sehari suntuk aku tak masuk ofis. Hari ini aku pilih untuk belaja kerja baru. Kerja yang biasanya dibuat oleh mat despatch. Ha..bukan hantar barang tapi pergi stamping documents, filing Power of Attorney, and register charge for company at Register of Company.

Nampak senang kerja-kerja ni semua tapi tak semudah yang disangka. Kekadang lawyer sendiri tak tahu camana nak isi doket (forms) untuk stamping. Tambah lagi, lawyer plak nak tunjuk ek (berlagak) kat mat despatch dengan memberi arahan yang kononnya dia lebih tahu. The result then, the documents cannot be stamped coz of wrong instruction.

Sepanjang hari aku ditunjuk ajar oleh mat despatch. Ya.. mat despatch, not a lecturer nor a senior lawyer not even a senior clerk. Orang kekadang pandang lekeh kat depa ni. Maklumlah mat despatch, pakaian pun tak kemas, naik moto parking ikut suka hati, dan the last-choice-job (yang menyebabkan diorang tak bersungguh dalam keje).

But not all of them camtu. Aku sangat-sangat bertuah dapat ilmu daripada orang yang mungkin dianggap sekadar 'baruwa' (aku tak tau ejaan sebenar) syarikat ini. Ilmu yang mungkin dapat menyelamatkan aku daripada ditipu oleh mereka. Dan yang paling penting, nanti aku tak memberi arahan membabi buta.

Barulah puas hati aku sebab banyak yang aku pelajari dalam kelas dulu difahami saat aku berdamping dengan insan kerdil yang tidak disanjung orang. Aku percaya yang dok ajar aku dulu pun mungkin tak pernah buat apa yang diajar, menyebabkan ramai pelajar tak faham apa yang diajar. Yes, u r rite, we kept on memorizing the law and spill it out on exam paper..

Maka, semakin kuat pendirian aku bahawa jangan pandang rendah pada orang yang berada lebih rendah kedudukannya daripada kita. Dulu ayah pernah pesan, without them, we'll be in trouble.

Betul, kalau takde tukang sapu lantai, mungkin kotorla kawasan sekitar. Kalau takde pencuci tandas, tak sanggup nak pi tandas awam. Kalau takde pemotong rumput, semak-samun la kawasan terbiar. Kalau takde pemandu beca, tak dapat kita pusing-pusing Melaka melihat tempat bersejarah dengan cukup santai. Macam-macam lagi..

Siapa la kita untuk pandang rendah pada orang lain? Jangan ditendang si pengemis jalanan, usah dimaki budak penghantar, jangan dikutuk seniman jalanan. Mereka adalah pelengkap hidup kita. Ia adalah seperti simbiosis, suatu hubungan saling bantu membantu. Jika tidak dilayan sedemikian, mungkin kita akan menjadi parasit kepada mereka atau sebaliknya.

Apakah darjat seorang manusia itu tinggi disebabkan jawatan? Look back at my question. The status of a man, I mean. It cannot be measured by the post u hold. Jatuhlah status seorang Magistret apabila dia seorang yang suka mencarut, kaki clubbing, suka maki hamun, sengaja menyusahkan orang (utk tunjuk he's powerful).

Tapi betapa tingginya nilai seorang manusia yang bergelar pengutip sampah, apabila bersabar mengutip sampah yang sengaja dibuang orang lain, menghormati orang di sekeliling, memelihara alam sekitar, bersopan-santun dalam menutur kata, berpakaian kemas menutup aurat, menjaga solat fardu dsb.

In my simple word, it's all about faith. Faith leads us to be like pengutip sampah tu. This is the real-life-evidence of the saying of Allah. "
Kami tinggikan pangkat kedudukan sesiapa yang Kami kehendaki dan tiap-tiap orang yang berilmu pengetahuan, ada lagi di atasnya yang lebih mengetahui" [Yusuf (12) : 76]

Mestilah yang dikehendaki Allah ialah orang yang beriman, tak gitu? Dan memang betul bila kita makin belajar makin byk yg kita tak tahu..

REMINDER : We need to respect them. Tak salah kan ucap terima kasih atas bantuan mereka. Tak salah rasanya kalau minta maaf apabila tersilap. Tak menjadi masalah untuk cakap tak tahu kalau benar tak tahu. Apa salahnya kita menegur sapa daripada terus melintas depan mereka buat-buat macam diorang tak wujud. Apa masalahnya kalau minta pendapat atau pertolongan diorang.

Muslims v Non-muslims ???



Penat sikit hari ni. Aku dan seorang kawan buat urgent case di PJ. Supposedly we have to mitigate for OKT every Tuesday but both of us were sent to PJ court to settle with police about one remand case. I learnt new word.. OYDS = Orang Yang DiSyaki. This OYDS is a juvenile who was arrested by the police as a suspect in robbery case in 7-eleven. As usual, they (OYDS+his family) said the police has wrongfully detained OYDS.

Macam yang pernah aku cite, we lawyers act based on the informations obtained. So, aku pun tak nak percaya bulat-bulat what they told me. I asked the police in charge (PIC) for what reason he was detained. Hmm, less cooperation because she said the real PIC is not present and she know nothing about it.

In remand hearing, magistrate has given us 2 days remand order instead of 15-day-option of which she could decide. Seronok tak terhingga kami berdua sebab kesian pada emak dan anak-beranak yang sama-sama ikut kami ke mahkamah. Magistret kata polis kena bagi bukti esok, if not, he'll be released.

Aku bukan nak cite kisah ni panjang-panjang. Just to share with you all about a comment on our success (this is a new record for legal aid center in having the shortest period of remand for client). Ada sorang kawan tanya camni.

"Siapa orang yang kau tolong tadi?"

"Indian"

"Alah..kalau diorang tu, kau biarkan je.. tak payahlah nak tolong."

It sounds too racist. Am I trained to be that kind of people? Help only Malays..or Muslims? What would be your answer? Sometimes we don't realize that we tend to be unfair to others. Not to blame ourselves alone. Might be we are affected by the way how media try to sell their news. Maksud aku, orang yang belum bersalah nampak bersalah.

Yup, sebelum ni aku pun camtu. Bila nampak orang digari, I'll say that he's wrong, he's 'orang jahat' etc. but when I'm in their 'world', I know what is happening.

Tetiba, malam ni aku baca sepotong ayat Quran lepas Isyak yang seolah-olah nak terangkan aku sesuatu. "Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukanNya dengan sesuatu pun. Dan berbuat baiklah kepada dua orang ibubapa, karib kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, jiran yang dekat dan jauh, teman sejawat, ibnu sabil dan hamba sahaya. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong dan membangga diri." [An-Nisa' (4) : 36 ]

U know what? the word 'jiran yang dekat dan jauh' is explained in the Translation as either muslims or non-muslims. So, should I be proud of being a Muslims and only help muslims? Allah didn't say 'your muslim neighbours' at all.. Ya, aku rasa ini dinamakan sebagai salah satu cabang dakwah. When we help others, they'll trust us and give us a respect .. respect on us means respect on muslim. Respect on muslim means respect on Islam. Wow!

Cinta jangan terpaksa


Sengaja aku kongsikan pada korang gambar kawan baik aku, haah kedua-dua mempelai ni kawan baik aku, yang mengadakan kenduri kahwin ahad lepas. Tahniah aku ucapkan dan syukur atas ketentuanNya. Suka tengok gambar ni sebab terasa manis dan padan pasangan merpati ni. Aku tahu cinta mereka cukup kuat sebab hampir 4 tahun aku duduk sebilik dengan si lelaki tu. Alhamdulillah, cinta yang berputik terus mekar dalam ikatan suci yang diberkati.

Alangkah bahagia saat orang yang dicintai benar-benar mencintai kita. Ada satu keadaan tu, seseorang menerima kita kerana terpaksa. Bermula dengan kesian dengan si lelaki, maka si perempuan pun menerimanya. Lama-kelamaan perempuan tu rasa bersalah untuk menyatakan dia sebenarnya tiada rasa 'cinta' pada si lelaki. Sehinggalah dinikahkan.. sebaliknya si lelaki sangat-sangat cinta pada si perempuan. Pada pandangan korang, si lelaki tu tak ke macam tertipu for the whole of his life?

"Saya sayangkan abang tetapi cinta saya pada orang lain" Beginilah sedutan kata-kata Rita Rudaini kepada Rashidee Ishak dalam filem CINTA. Cehh, macam promo plak. Aku tertarik untuk kongsi pada semua pasal suatu hakikat yang berlaku dalam kehidupan sebenar. Beginilah yang diucap Rita (isteri) kepada Rashidee (suami) yang menyebabkan perkahwinan mereka berakhir dengan perceraian.

Nak salahkan siapa? (Eh, tak habis-habis cuba cari salah orang lain) Bagi aku, si isteri tu yang salah sebab tak jujur pada diri sendiri. Tapi, ada orang kata kadangkala mereka ni tersepit dengan keadaan. Iye ke? Jawapan aku, dia sendiri membiarkan dirinya tersepit.

Yelah, mengapa sejak awal tidak dinyatakan hal sebenar? Alah, kesianlah kat dia. Ohh, kesian.. abis tu, tak kesian ke bila dah ada anak dan bercerai? Heyy...lebih baik sakitkan hati dia awal-awal daripada menghancurkan hati dia kemudian hari. Inilah nasihat aku pada kawan-kawan yang pernah tersepit macam ni.

Pendek kata, kita kena jujur dalam semua perkara. Apatah lagi dalam mengikat tali perkahwinan. Orang tua-tua kata, kahwin ni biar sekali. Tapi orang muda-muda kata, kalau bercerai pun boleh kahwin lagi. Ish.. terpulanglah pada kita nak ambil kata-kata siapa. Jadilah seperti Abu Zar'in yang tidak pernah mendedahkan rahsia hubungannya dan sangat jujur walaupun pada hal makanan dengan isterinya Ummu Zar'in. [Hadis 4481 Sahih Muslim]

Maafkan aku sahabat mencoretkan entry ni saat kau baru melayari bahtera. Tapi aku yakin pada mengenalpasti risiko sebelum ia berlaku supaya dapat berjaga-jaga. Bukan bermakna, aku ingin menakut-nakutkan kau.

Tapi kalau takut pun bagus, sebab kalau kita takut hantu - kecik-kecik dulu - kita mesti akan berpelukan rapat atau menggenggam erat tangan orang yang bersama kita, jadi kalau kita takut berlaku perkara yang tak diingini, kita mesti berusaha agar hubungan itu semakin erat dan kukuh.

Nak erat? Hmm, kenalah jujur dan ikhlas. Terus terang. Inilah sifat orang beriman yang pasti dikurniakan kasih sayang berkekalan. "Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, Allah yang melimpah-limpah rahmatnya akan menanamkan bagi mereka dalam hati orang ramai perasaan kasih sayang." [ Maryam (19):96 ]

Orang kata kalau pasangan suami isteri ni ada rahsia berahsia sesama mereka, bahaya.. seharusnya saling berkongsi. Tak percaya? Tanyalah orang yang dah kahwin dan bahagia, diorang pastinya tiada rahsia sesama mereka. Aku? Haah, memang belum berkahwin tapi suka bergaul dengan orang yang dah kahwin, jadi tahulah sikit-sikit. Nak aku buktikan, belum boleh.. hehe.

Peguam : Profesion Berdosa

Aku malas hendak jawab soalan lazim yang ditanya kebanyakan orang berkenaan peguam dalam nada dan rentak yang biasa. Biar aku jawab dengan caraku sendiri. Cara dan kefahaman aku.

Macam-macam tuduhan dan pandangan sinis kepada profesion peguam semakin lama sebenarnya semakin pudar. Itu tanggapan orang dulu-dulu. Tapi, mereka inilah orang-orang tua, rujukan kita. Maka, hendak atau tidak, pasti sinis nasihat mereka.

Biar aku mulakan dengan kisah Nabi besar junjungan mulia. Suatu hari baginda didatangi dua orang yang bertelingkah tentang satu perkara. Masing-masing mengadu dan berhujah di hadapan baginda. Seorang tu petah bercakap dan seorang lagi tidak bersifat demikian. Maka, baginda berkata, "Aku bimbang untuk memberikan keputusan atas pertelingkahan kamu berdua kerana takut-takut aku terpengaruh dengan kata-kata seorang yang petah lalu menidakkan keadilan kepada seorang yang kurang bicaranya."

Dari sinilah, para fuqaha' (cendekiawan islam) meletakkan hukum HARUS profesion peguam. Sebabnya peguam dilatih untuk memahami undang-undang. Jadi, dalam mewakili anak guamnya, dia lebih arif tentang cara-cara penghujahan yang sempurna berbanding anak guam itu sendiri. Sekaligus membantu sistem keadilan berjalan lancar.

Sekali imbas, tak salah jika dituduh profesion peguam terlibat dengan dosa. Ada benarnya. Bahkan, harus diingat, hampir semua profesion boleh terlibat dengan dosa. Sama juga semua profesion itu boleh terlibat dengan pahala. Maksud aku, tiada satu profesion pun yang nyata dan jelas terlibat dengan dosa secara total melainkan bersangkut paut dengan maksiat, seperti pelayan bar, pekerja kilang Carlsberg, pelacur, peniaga vcd lucah, dan pembunuh upahan.

Aku suka buat sesuatu yang menggembirakan orang lain. Dan ini adalah antara profesion sebegitu. Bayangkan betapa seronoknya anda membantu seorang isteri yang dianiaya suami. Atau menyaman orang demi memberi pengajaran kepada orang yang disaman agar tidak melakukan kesilapan sama lagi seperti mengeluarkan kenyataan yang memalukan orang lain. Atau membantu menyelesaikan pertikaian dua orang atas sesuatu harta. Dan sebagainya..

Bukankah tugas peguam adalah PEMUDAHCARA bagi orang lain ke arah sesuatu yang lebih baik dalam kehidupan?

Ohh maksud anda tentang membela penjenayah? Masih tidak ada masalah. Peguam bertindak atas maklumat yang diberikan. Jika benar apa yang disampaikan, maka benarlah kita. Jika salah, begitu juga salahnya peguam. Tapi, peguam yang tidak tahu akan pembohongan itu, dan dia percaya atas apa yang disampaikan, maka apakah salahnya dia? Logik akal pun kata tak salah.

Namun, sebagai seorang peguam, anda harus mengkaji kesahihan apa yang disampaikan mengikut keupayaan anda. Macamana kelentong baik punya, tetap ada lubang. Maknanya, peguam boleh tahu benar atau tidak perkara yang disampaikan setelah mengkaji. Tindakan peguam juga berpandukan undang-undang dan bukti. Di sinilah timbulnya pilihan, sama ada ingin mengambil kes itu atau sebaliknya.

Inilah juga titik tolak dosa dan pahala. Andainya anak guam sudah mengaku merogol seseorang di depan peguam tapi mahukan peguam membelanya dalam mahkamah dengan mengatakan dia tidak merogol orang tersebut, jelaslah dia bersubahat dan menipu. Maka, berdosalah dia.

Si peniaga yang menipu dalam timbangan pun berdosa. Sama juga dengan guru yang buat-buat pandai apabila menjawab soalan anak murid yang dia sebenarnya tak tahu jawapannya. Begitu juga dengan pegawai kastam yang melepaskan trak membawa muatan terlarang selepas dirasuah. Iya, si peniaga madu yang mencampurkan madu dengan air pun berdosa. Sama seperti pengawal keselamatan yang membenarkan rakan merompak di tempat yang dikawalnya. Banyak lagi la contoh lain...

Tengok! Semua itu adalah pilihan kita. Soal dosa dan pahala ini kan pilihan kita. Ke kiri jalan yang dipilih, begitulah jalan yang dilalui. Ke kanan jalan yang dipilih, maka ke kanan la kita.

Kalau memang dia tak mengaku, apa salah kita membantunya? Ingat, kita membantu keadilan tercapai. Keputusan di tangan hakim, bukan kita. Kalau dibiarkan dia membela dirinya sendiri, dia mungkin tak dapat menyatakan keadaan sebenar setanding pendakwaraya yang cukup dengan bahan-bahan yang lengkap. Tambah pula, keadaan dalam mahkamah menggerunkan si tertuduh untuk berkata-kata. Bagaimana andainya dia sememangnya tidak bersalah tetapi disebabkan tidak dapat berhujah dengan baik menyebabkan dia dihukum?

-----

Tentang undang-undang di MMU, aku tiada maklumat mengenainya. Warga MMU, tolong respon. Setakat yang sedia maklum, produk tempatan yang melahirkan peguam ialah UIAM,UiTM,UM,dan UKM. Sesiapa ada tambahan, tolong respon ya.

Akhir kata, ingatlah pada satu kaedah fiqh "Asal kepada sesuatu perkara itu adalah HARUS melainkan sesuatu yang diharamkan". Maka, cuba kita elakkan daripada melabelkan ini SALAH, itu BERDOSA, itu HARAM... apabila tiada suatu dalil (hujah daripada sumber hukum Islam) mengharamkannya.

Padah makan ayam



Sebelum aku keluar bekerja hari ini, aku tengok Malaysia Hari Ini di TV3. Ulasan akhbar berkenaan isu 'Bapa Ayam' mengingatkan aku pada seorang budak Cina yang pernah aku bantu dalam Legal Aid Program di Mahkamah Magistret KL.

Budak Cina ni masih muda, mentah, dan mukanya sangat innocent. Sekali imbas tak siapa sangka dia mungkin terlibat dalam perkara-perkara yang tak baik. Kesalahan pertama dia yang aku dok tolong minta ringankan hukuman (mitigate) ialah tak bawa kad pengenalan. Dalam entry lepas aku pernah cerita pasal padah tak tunjuk IC bila polis minta.

Dia sudah ditahan 2 bulan. Ayahnya yang sudah tua, rambut semua dah putih, badan membongkok, datang bawa IC anaknya yang tertinggal di rumah waktu dia ditahan.

Bila dibuat interview, aku dapati dia ditahan sewaktu pergi minum dengan kawan di Bukit Bintang. Dia tinggal di Sentul. Jadi, aku rasa sangat kesian disebabkan kesalahan yang tak berapa serius membuatkannya ditahan dalam penjara Sg. Buloh. Bila tengok ayahnya lagila rasa kesian.

Dipendekkan cerita, dia dihukum sebulan penjara dari tarikh tangkap. Maknanya dia bebas keluar penjara sebab dia sudah ditahan lebih daripada sebulan. Aku pun rasa seronok bila berjaya menemukan kembali ayahnya yang sangat tua yang memerlukan jagaan dan saraan anaknya itu.

Namun, pandanganku berubah pada minggu lepas. Aku sengaja ke mahkamah untuk tengok kawan-kawan yang buat Legal Aid. Aku tolong kawan aku interview Orang Kena Tuduh (OKT). Dalam lokap tu aku terperasan mamat Cina tu lagi. Aku pun hairan dan bertanya sebab dia masih dalam tahanan.

Kali ini kesalahan dia berbeza. Dia beritahu yang dia ditahan waktu cari customer. Dalam fikiran aku, customer apa yang dicarinya? Tapi aku tak sempat nak borak lama dengan dia sebab dia baru dipanggil untuk sebutan bukannya jatuh hukum. Cuma aku perasan ayahnya yang tua tu sedang bercakap-cakap dengan polis.

Aku pun pergi berjumpa ayahnya dan bertanya apa kerja sebenarnya? Rupa-rupanya dia bekerja sebagai pencari 'ayam'. Patutlah kena tangkap. Aku rasa tak puas hati dengan perangai budak yang nampak nerd tu. Aku pun cakap kat ayah dia suruh melarang dia kerja tak elok macam tu. Ayahnya kata dah puas dia marah tapi degil juga.

Aku masuk balik mahkamah dan terus ke lokap OKT. Aku panggil dia. Kali ni lagak aku macam cikgu kaunseling. Aku marah dia dan minta dia kesiankan ayah dia. Aku cakap aku takkan tolong dia minta kurangkan hukuman lagi. Aku serik nak tolong orang bila aku beritahu mahkamah, dia insaf, tapi sebenarnya dia masih ditangkap buat salah. Insaf apa macam ni?

Aku dah terfikir macam-macam. Entah-entah waktu dia minum dekat Bukit Bintang tu pun dengan bapa ayam agaknya. Padan muka juga dia kena tahan. Yang makin aku sakit hati, dia tanya berapa lama kena penjara ya kali ini? Aku cakap aku tak tahu sebab yang berkuasa ialah majistret. Tapi kemungkinan dipenjara lama entah-entah lebih setahun sebab kesalahan ni serius, tambah pula dia baru bebas.

"Aiyoo" Terperanjat dia bila aku cakap macam tu. Memang sengaja pun nak kasi dia rasa takut sikit. Dia nak minta tolong pun aku tak nak tolong. Yelah memang pun hari itu bukan untuk mitigate, sekadar sebutan sahaja.

Moral kisah aku kali ini ialah rezeki itu ada di mana-mana dan ditentukan sebenarnya. Mengapa perlu kita mengorbankan diri buat kerja yang salah demi mendapatkan upah yang berganda? Masalah ini bukannya orang Cina saja, orang Melayu, orang India dan lain-lain turut terjebak.

Cuba beritahu aku ada tak kedai nombor ekor yang tidak dikunjungi orang Melayu? Kalau siapa selalu baca entry aku mesti ingat pernah suatu dulu aku tulis pasal pak aji dan mak aji beratur beli nombor ekor. Semua ini hendakkan kekayaan segera, tetapi mereka lupa pasal KEBERKATAN rezeki yang dicari. Kalau gaji hari ini RM800 dibandingkan dengan kalau satu hari gaji kita RM2000 pun, kita akan tetap rasa tak cukup, percayalah!

Dan bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keredaan Allah dan kerana meneguhkan (iman dan perasaan ikhlas) yang timbul dari jiwa mereka, adalah seperti sebuah kebun di tempat yang tinggi, yang ditimpa hujan lebat, lalu mengeluarkan hasilnya dua kali ganda. Kalau ia tidak ditimpa hujan lebat maka hujan renyai-renyai pun (cukup untuk menyiraminya) dan (ingatlah), Allah sentiasa Melihat akan apa yang kamu lakukan. [Al-Baqarah (2):265]

p/s: bagi yang tak tau ayam tu apa, itu istilah bagi prostitute
Isteri itu anugerah bukan hakmilik

Kata-kata ini aku petik daripada ungkapan pelakon Rahim Razali dalam cerita yang akan ditayangkan 30 November ini bertajuk CINTA. Memang dalam TV3 selalu sangat dipromosi pasal CINTA. Bahkan topik perbincangan pun adalah berkenaan CINTA. Aku pun tertarik dengan filem ini sebab mengisahkan 5 jenis cinta yang berbeza. Dan aku pun nak menghayati maksud CINTA yang bakal dipersembahkan. Adakah sama dengan konsep aku?

Pagi tadi aku dengar motivasi pagi MHI pun pasal CINTA. Yang menarik ialah berkenaan CINTA atau NAFSU. Sebelum tu cuba perhatikan semula petikan kata Rahim Razali. Dalam skrip itu, bagi aku, terselit satu unsur ketuhanan. Atau lebih tepat (bak kata ustaz aku) ialah unsur Ilahiyyah.

Sebabnya isteri itu jika diandaikan hakmilik seseorang ia sama sifatnya dengan barang-barang lain yang dimiliki orang itu. Sebagai contoh, kalau kita ada sebidang tanah, kita bebas lakukan apa sahaja atas hakmilik kita itu. Nak tanam apapun takpe, atau nak bina bangunan, atau nak korek dalam-dalam, atau apa sahaja lah.

Jadi, andainya isteri itu hakmilik, kita bimbang kalau-kalau isteri itu bukan sekadar boleh dibelai, dimanja, disayangi, dirindui, diusap, dan sebagainya, bahkan boleh dipukul, diterajang, diniagakan, dipertontonkan, dilempang, dicucuh dengan rokok, dipaksa melakukan maksiat, dan sebagainya.

Yang berhak melakukan apa sahaja kepada isteri itu adalah pemiliknya. Siapa? ALLAH YANG MAHA ESA. Kalau DIA nak berikan kebaikan kepadanya boleh, nak berikan kemusnahan pun boleh. Itu baru betul.

Berbeza kalau dianggap ANUGERAH. Perkataan ANUGERAH itu sendiri membawa maksud agung. Jarang digunakan perkataan ini dalam kehidupan seharian melainkan pada waktu hari kebesaran raja. Kebiasaannya ia datang daripada orang yang besar darjatnya seperti Siti Nurhaliza dianugerahkan oleh Sultan Pahang dengan pingat yang membawa gelaran Datuk.

Apa yang dikaitkan dengan isteri itu adalah CINTA. Ia ANUGERAH yang datangnya daripada YANG MAHA AGUNG. Dan setiap ANUGERAH itu bersama-samanya AMANAH. Macam Datuk CT, memang seronok dan bangga dapat gelaran itu, tetapi harus diingat bahawa ianya adalah AMANAH untuk menjaga reputasi dirinya yang sudah berjasa dalam dunia seni.

Jadi, isteri itu jika dianggap AMANAH daripada ALLAH kepada si lelaki, dia pasti tidak akan sewenang-wenangnya diperlakukan. Akan dituruti syarat-syarat penganugerahan itu sebab kalau tidak, anugerah itu boleh ditarik balik sepertimana pingat Datuk boleh ditarik balik oleh Sultan.

Aku tertarik untuk melanjutkan lagi isu AMANAH ini kepada para perempuan yang sedang hangat berCINTA. Idea ni pun terbit selepas aku terdengar kata-kata penceramah motivasi pagi MHI. CINTA sebenar ialah yang menuju perkahwinan. Jangan terpedaya dengan CINTA lelaki yang cuba nak ambil kesempatan (mungkin kita tak tahu).

Acapkali aku dengar pasal perempuan yang menyerahkan mahkota diri sebagai bukti CINTA kepada lelaki. Wahai kaum Hawa, jagalah diri anda (nasihat ini untuk adik aku juga). Memang dalam diri manusia ada rasa ingin berCINTA tetapi kekadang kita tersilap memahami erti CINTA sebenar.

CINTA ditafsirkan melalui apa yang kita lihat dan diperlihatkan. Betul tak? Kita biasa disajikan dengan filem-filem cinta tak kira filem Malaysia, Indonesia, Filipina, Sepanyol, dan negara-negara Barat lain. Apakah bukti cinta yang dipertontonkan? Ya, cium-ciuman, dakapan manja, berdua-duaan, berpelukan dan sebagainya.

Maka, apabila terbit rasa 'semacam' pada seseorang, kita suka kat dia, dia suka kat kita, rasa rindulah, rasa sayang sangat dan sebagainya, lalu kita pun benarkanlah adegan-adegan dalam tv itu dilakukan sebagai tanda CINTA.

Stop! If you are in that position, please turn back. Sebabnya adegan-adegan itu untuk yang dah berkahwin je. Kalau belum, itu bukan tandanya CINTA, tapi itu tandanya NAFSU. Memang kalau kahwin pun NAFSU, tetapi tak terlarang.

Bila mereka ini tak patah balik dan mula hanyut dengan dunia CINTA...oppss silap, dunia NAFSU, penyesalan sesudah itu tak berguna lagi. Terutamanya apabila si lelaki meninggalkan si perempuan. One thing you have to remember girls, if u trespass the limit, u'll be shot. Maksud aku, bila mahkota diri tergadai, siapalah lagi diri anda.

Mungkin ada yang jawab, bukannya orang tahu. Memang betul, tapi u yourself will be in a great pressure, terpaksa simpan rahsia betul-betul, diri tertekan rasa hina, dan sebagainya. Betul.. apa yang aku cakap ni berdasarkan luahan rasa orang-orang yang terlanjur (disiarkan dalam Nona TV3 awal bulan haritu).

Bagi jantan parasit tu, mereka tak kehilangan apa-apa. Pernah dengar ke orang tanya, "kau ni teruna lagi?" Nak bezakan teruna dengan tidak pun secara fizikalnya sangat susah. Tetapi kalau orang bertanya, "kau ni ada dara lagi ke?" Yup, the answer is there..

Ini mengingatkan aku pada soalan yang diajukan pada aku, "kalau Suhail ditakdirkan dapat perempuan yang bukan lagi anak dara, camana?"

Pertama sekali aku fikir, soalan ini sendiri dah ada jawapannya. Jadi, aku pun jawab, "namanya pun kan takdir, apa boleh buat.. redha saja dengan ketentuan DIA." Lalu dia pun jawab ,"Alhamdulillah, masih ada orang macam ni."

Aku terperanjat dengan kenyataan balas dia dan langsung bertanya, "Kenapa? Susah sangat ke nak dapatkan anak dara?" Dia menjawab dengan menganggukkan kepala. What??? This is a big problem.. Allah dah beritahu pada kita, "
Sesungguhnya orang-orang itu sentiasa mencintai (kesenangan dan kemewahan dunia) yang cepat habisnya, serta mereka membelakangkan (tidak menghiraukan bekalan) untuk hari akhirat yang amat berat (penderitaannya kepada orang-orang yang tidak bertakwa)." [Al-Insaan(76) :27]

Itulah pasal aku sangat concern dengan kaum Hawa ni agar korang jaga diri bebaik. Jangan terperdaya dengan istilah CINTA. Ada orang dengan mudah mengadakan blind date hasil chatting dalam internet (memang namanya blind date sebab dalam adat Melayu tak pernah wujud istilah pertemuan buta...eh, entahlah aku sendiri tak dapat nak terjemah perkataan tu dengan betul sebab memang Melayu tak pernah ajar perkara ni) yang mungkin berakhir dengan satu perbuatan CINTA yang terlarang.

Satu tips baik untuk ibu bapa aku dapatkan daripada MHI hari ini ialah andaikata kita perasan anak kita mula menyukai seseorang, jangan terus melarang, tetapi cuba lakukan ini. Tulis rasa CINTA kita kepada si anak dalam surat. Tak perlu bercakap depan-depan kerana kesannya berbeza. Apabila ianya tertulis, si anak akan selalu membacanya dan menyimpannya dengan baik. Bahkan si anak saat dia ingin berasyik dengan si lelaki mungkin akan teringat pada ibu bapanya. This is called as the love competition. Ibubapa perlu bersaing dengan pasangan yang ingin menawan hati si anak.

Dulu aku pernah buat camni, waktu tu aku rindu sangat kat semua anggota keluarga (maklumla baru masuk asrama). Setiap surat ditujukan secara individual kepada ahli keluarga yang mana semua mereka menyimpannya sehingga ke hari ini. Bahkan mereka menangis apabila mengetahui isi CINTA aku kepada mereka. Phewwiiitt... tapi bezanya aku tak bersaing dengan sesiapa pun.

P/S : Cuba dengar lirik lagu yang aku embed ni - cinta sebenar menuju perkahwinan hingga akhir hayat

Cubalah toleh ke belakang



Biasanya aku solat Jumaat dekat dengan ofis tapi hari ini disebabkan cuti, aku dapat solat kat masjid yang baca khutbah (masjid kat ofis tu cukup syarat je sbb sblm khutbah dah ada ceramah, jadi pendek je khutbah dia). Apa yang nak dikongsi ialah pasal tajuknya, "Ke mana arah tuju remaja kita?"

Aku remaja tak? Hehe..rasanya macam remaja gak. Jadi, perhatian penuh aku berikan pada pak imam tuh. Pendek kata isi khutbah itu dibaca dengan cukup semangat dan boleh disimpulkan bahawa semuanya salah remaja sendiri. Ayat-ayat yang digunakan terlalu bersifat 'menuding jari'.

Pak Imam kata ,"Mereka lebih percaya dan ikut kata-kata kawan berbanding ibubapa mereka. Apa nak jadi dengan mereka."

Katanya lagi, " Masalah mat rempit, dadah dsb adalah disebabkan pengaruh hidup yang hedonistik daripada Barat."

Ada lagi, " Remaja tidak lagi mendekati masjid. Mereka lebih suka menghabiskan masa dengan kawan-kawan. Ingatlah hadis Nabi bahawa sesiapa berkawan dengan penjual kasturi, maka wangilah dia dan sesiapa berkawan dengan tukang besi, maka dia juga terkena busuk baunya."

Macam-macam lagi ayat-ayat pedas yang sakit didengar walaupun ada kebenarannya tetapi pendekatan macam ini akan lebih menjauhkan remaja tu sendiri sebenarnya. Mengapa jari itu dituding kepada kami? Bukankah mereka juga pernah menjadi remaja? Tak perasankah yang ada 3 jari lagi menuding diri sendiri? Mengapa tidak satu pun terselit kesilapan pada ibu bapa juga?

Aku teringat pesan Rasulullah agar anak-anak itu dipukul pada usia 10 tahun sekiranya meninggalkan solat 5 waktu. Dan apabila mereka menjangkau remaja, hendaklah dilayan seperti kawan.

Bukan salah remaja 100% kalau dia lebihkan kawan berbanding keluarga (ibu dan ayah). Bahkan tak heran kan gitu? Betul tak kekadang tu kita rasa kawan lebih dekat dengan kita. Kiat leh share apapun dengan mereka. Tetapi tidak pada keluarga. Apa masalah sebenarnya?

Sebabnya ibu bapa tu juga yang melayan anaknya seperti 'tuan' dan 'hamba'. Mereka hanya kata 'boleh' dan 'tak boleh' untuk setiap perkara yang ingin dibuat oleh anak. Mana dia perbincangan? Mana dia tukar-tukar pendapat? Semua itu hanya berlaku dengan kawan. Kan Nabi dah pesan jadikan remaja tu macam kawan..

Aku bersyukur sebab ibu dan ayah aku memang layan anak-anaknya yang remaja macam kawan (ramai gak camni kann?). Itulah sebabnya aku kalau balik Melaka lebih puas hati lepak dengan famili berbanding keluar dengan kawan-kawan. Nenek kat Melaka pun 'rock' hehehe sebab kitorang bebas borak apa sahaja topik dan tiada rahsia antara kami. Semua kawan ibu ayah kenal sebab kami citer sume perkara yang berlaku. Aku minat si XXX atau si XXX minat aku dsb sume diceritakan.

Aku juga berkesempatan hidup dalam keluarga yang berlainan daripada keluarga di Melaka. Memang duduk di rumah itu sendiri rasa kurang selesa. Tiada gurau senda antara keluarga, tiada prihatin atas persekolahan anak-anak, tiada bual mesra ketika bersembang, waktu makan pun senyap sahaja, masing-masing buat hal sendiri. Jadi, tak hairanlah kalau kawan diutamakan.

Cuba tengok. Hadis Nabi pasal kawan itu penjual minyak wangi kita pun akan wangi. Kalau lah ibu bapa itu semacam penjual minyak wangi, pastinya juga anak-anak wangi. Tapi wangi camana pun kalau dia tak berkawan dengan anaknya, macamana nak wangi si anak? Kat luar tu memang kawan berlambak, ada wangi ada busuk ada masam ada hapak.

Kalaulah kawan paling rapat remaja adalah ibubapanya yang wangi itu, aku pun yakin anak-anak itu kalau keluar pun mencari orang yang wangi juga sebab dah terbiasa dengan bau wangi. Yelah kalau kita ni jenis pakai deodarant setiap hari (kan wangi), tetiba sehari tak pakai mesti rasa tak lengkap. Samalah juga..

Sebelum aku menulis lebih panjang, aku harap orang-orang dewasa ni kena masuk dalam kasut (macam entry aku aritu) anak remaja. Bukannya mereka tak pernah jadi remaja. Harapnya tak dituding jari selalu kat anak muda ni. Macamanala mereka nak dekati masjid kalau asyik dipandang serong. Macamana la mereka nak jadi baik kalau asyik dipersalah.

Sama macam penagih dadah keluar penjara, masyarakat kampung pandang serong kat dia, tak siapa terima dia. Jadi, yang menerima hanyalah kawan penagih juga. Salah ke dia kalau terjebak lagi? Hmm, janganlah kita rasa kita cukup selesa dan bahagia dengan kebaikan diri kita hari ini sebab kita belum diuji. Allah kata dalam al-Quran, " Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?" [Al-Ankabut (29:2)]

Macam-macam kisah Coca Cola

Ini dipetik daripada emel yang aku dapat berkenaan makan MENTOS dan minum Coca-Cola. Bayangkan apa yang berlaku pada air coke yang korang tengok kat bawah ni apabila bercampur dengan MENTOS, dalam perut kita. Menurut emel ni, sudah dua orang mati disebabkan makan MENTOS plus minum COKE (kesahihannya aku tak pasti) Apapun, gambar ni menarik dijadikan bukti dan untuk kukuh lagi apa kata kita cuba buat eksperimen ni (rasa macam nak cadangkan pada cikgu sains sekolah suruh bebudak sekolah buat)


Selamat Pengantin Baru

DIJEMPUT KEPADA SEMUA KAWAN-KAWAN YANG MENGENALI KAWAN AKU NIH KE MAJLIS KENDURI KAHWIN DIA KAT BATU PAHAT...

Sebenarnya dia bagi kad ni kat aku tapi dia suruh aku ajak gak sesape yang lain sebab dia pun tak cukup kad nak bagi..so kad yang korang tengok ni memang tertulis nama aku cuma maksud dia adalah untuk semua.. k.



MOHD NADMIN RAMLAN & FADLIANA BINTI SAMAN

3 DISEMBER 2006


menarik lor dia punya kad..1st time aku jumpa kad jemputan kahwin macam kad jemputan majlis formal di Istana Budaya..hehe? Anyway, it's a good idea for young-couple yang sukakan kelainan.

P/S: Click on the pic for clear view

How passionate we are?

Hari ini penuh ujian buat diriku. Bayangkan kita punya permainan yang kita sendiri kontrol. Atau pernah tak kecik-kecik dulu kita main dengan semut atau kerengga yang sedang beratur panjang ikut barisan nak pulang ke sarang?

Ok, apa yang menariknya bila kita uji benda yang kita kontrol tu? atau kita uji barisan panjang semut tu? Bagi aku, we'll see some change in that thing. Macam kalau kita main game, kita mesti rasa seronok bila banyak cabaran n ujian rather than be the winner as simple as walking through a straight path with a clear vision on a sunny day.

Macam semut tu, kita pun ada rasa inkuiri kan what will happen when we disturb their 'train'. Waktu tu, mesti nampak semut-semut tu kelam-kabut mencari arah. Kecik-kecik dulu aku rasa seronok buat camtu.

Don't u think that Allah do the same on us as to know how fragile we are or how tough we r or how much our reliance on Him or whatever that He want to..?

Hari ini ujian aku macam-macam :

1) 5.00 am - aku terjaga dan tengok nota, rupa-rupanya banyak lagi tak hafal.
2) 7.30 am - aku bertolak ke UiTM untuk amik peksa jam 9.00, mulut kumat kamit cuba refresh memory.
3) 12.00 pm - there are some questions i had to 'goreng' je jawab.
4) 1.00 pm - I should be at my fren's house tapi tak dapat sebab tayar moto aku bocor. Dah la waktu tu tengah laju dan selekoh.
5) 1.30 pm - barulah selesai dibaiki. Mamat yang betulkan moto tu minta RM25..fuhh too much, I gave him only RM18.
6) 2.00 pm - terperangkap dalam hujan. basah dan berteduh dekat balai raya.
7) 2.30 pm - sampai umah kawan. dah janji nak p beraya umah kekawan lain.
8) 3.00 pm - I thought my fren had confirmed wif our frenz yg kitorang nak dtg umah dia but he thought the same of me doing it..huh?
9) 3.30 pm - trying to call them but nobody was available at home. sume balik kampung plak.
10) 4.15 pm - bateri telepon abis. takleh nak sms ngan kekawan yg nak p raya umah officemate.
11) 6.20 pm - bertolak balik rumah tapi tak sampai 1 kilometer hujan lebat. Basah kuyup.
2) 8.15 pm - hujan baru berhenti n magrib kantoi sebab mmg takleh nak kuar dari bus stop tempat berteduh.
13) 9.00 pm - lepas solat tgk takde lauk makan malam (maybe my pakcik ingat aku dah dinner)

Sunday is not always a sunnyday..hmm bila aku kenangkan balik sume ujian ni, aku rasa yang kita ni memang takleh wat pape sebab memang DIA yang kontrol sume. Plan la apapun kalau dia kata JADI, maka JADILAH. Kalau TAK JADI, maka TAK JADILAH. So apa guna nak merungut atau tensen. Yang penting, redha je.. sebab memang DIA kontrol la. Kelakar plak rasanya hari ini. (btw HE knowswhat is the best for me n what is not)

Jom masuk dalam kasut



Aku percaya ramai kita di Malaysia pernah tengok iklan Petronas ni. Bagi siapa yang tak sempat tengok, sket aku cite. Dipaparkan oleh Yasmin tentang kisah ayah yang tua yang sakit terpaksa dibawa pulang ke rumah. Sewaktu makan, ayahnya tertumpah air ke karpet yang cantik. Adakalanya tertumpah kuah. Sekali tu, ayahnya ter'kencet' (terbuang air besar apabila terketut). Setiap kali begini, menantunya asyik merungut. Sampai satu hari, diasingkan tempat makan si ayah dengan keluarganya. Makan pun guna pinggan plastik setaraf kucingnya yang diberikan makanan. Keinsafan terbit di hati si anak apabila anak-anaknya sedang bermain di meja kecil dengan gaya olok-olok siapkan makanan. Apabila ditanya sedang buat apa, anaknya jawab :

"Nanti bila along dah besar, ayah dan emak duduk di luar. Along dan adik makan di dalam."

Si adik pun menyampuk, "Ayah jangan lupa pakai lampin tau.."

Hah, dah terkena baru faham perasaan ayahnya. Beginilah kita lumrah manusia, jarang memikirkan untuk berada dalam keadaan orang lain. Bila dah kena kat kita baru rasa menyesal. Dalam iklan ni,alhamdulillah tak terlewat untuknya menyesal kerana sempat minta maaf pada ayah atas kesalahannya.

Bagaimana kalau si ayah mati dalam keadaan kita tak dimaafkannya? Bukankah hidup kita ni sia-sia sebab dosa dengan manusia perlu diminta maaf daripada manusia. Kalau dengan Allah, bila-bila masa boleh. Tapi dengan manusia, kalau dia dah mati, anaknya pun tak boleh nak maafkan kita. (I've wrote an entry about this before)

Moralnya mudah je. Orang putih kata we have to put ourselves into others shoes. Maknanya kita kena letakkan diri kita berada di tempatnya. Bukan soal ayah emak je. Termasuk banyak perkara.

Contoh, tengok orang kaya, kita kata dia sombong dan berlagak. Jadi kutuklah dia etc. Tapi cuba kita letak diri kita dalam keadaan dia, adakah kita pun akan jadi begitu bila kita kaya macam dia?

Kalau nampak orang susah dan kita hidup ok (taklah senang sangat). Letakkan diri kita seperti dia saat kita makan mewah. Adakah kita akan membazir makanan jika kita menjadi seperti mereka?

Atau kalau kita asyik menyalahkan orang politik yang amal rasuah dan banyak bercakap tapi tak berbuat. Masukkan diri kita dalam keadaan dia, adakah kita juga akan jadi begitu saat kita mula berjawatan tinggi dan berpangkat bahkan punya posisi politik yang hebat?

Aku rasa kalau kita selalu letakkan diri kita dalam kasut orang lain, kita akan lebih waspada dengan apa yang kita cakap atau lakukan. Kita akan lebih prihatin. Kita akan lebih bertanggungjawab. Kita akan rendah diri. Kita akan menjadi orang yang disayangi.

Love is always there but to get it u have to give it

Saat aku kain putih



Saat aku kain putih
Setiap perbuatan tak dihitung
Kerana aku masih bertatih
Dalam meneroka perjalanan hidup

Saat aku kain putih
Aku meneropong jauh penuh ikuiri
Rasa takut dan gentar diletak ke tepi
Gagah kaki dan tangan ikut perasaan

Saat aku kain putih
Aku ikut kata yang melatih
Jika dimarah aku diam
Jika disuruh aku turuti


Saat aku kain putih
Itulah detik berharga dalam dunia
Apakah nasib ku nanti
Menjadi muslim, nasrani atau majusi
Atau
Aku menjadi muslim
Tapi hidup bak nasrani mahupun majusi


Andai dapat masa ini diputar
Pasti ingin ku kembali saat aku kain putih
Agar benar aku berada dalam sirat terpilih
Menuju ke destinasi milik Allah Jalla jalalih

When we become ignorant...

I've just came back from ethics lecture dinner. This is a compulsory course for every pupil in Malaysia. Before being admitted as an advocate and solicitor, we need to undergo the course. It comprised of lectures, test, and dinner. The lectures were marvellous but the test was quite tough. But this is not what I'm going to share with you. Yang penting, you all please pray for my success in that test.

What is interesting is about my conversation with one senior lawyer who used to be one of the lecturers.

Me : I believe that the market is going to be opened to the world at large including our legal business, rite?

He : Yes you are right. The challenge is going to be tougher day by day. And it might be sooner.

Me : Huh?

He : Yup, the America is now very eager to sign the world trade treaty and the border might be demolished by next year.

Me : That means the market shall be so competitive.

He : Yes, you have to know many things and start think of one thing that you should be master in.

Friend : Hmm, I think the Malaysian can be master in Syariah law.

He : Not necessary. Today's best syariah lawyer is from England.

All o us : What? (tercengang semua..)

He : Yes, they are the experts.

Me : Are they muslims?

He : No. Don't ever assume that only muslims can master it. It has nothing to do with religion

Pang!! It's like a big slap on your face. Macamana plak orang bukan Islam boleh master in our religion. Tambah plak, aku agak geram when he said religion has nothing to do with this area of work. When you are hardworking and creative etc.. that is what counts. Memang la betul tapi ini betul-betul mencabar aku.

Anyway, this is the reality. Cumanya aku rasa kita patut rasa bersalah bila ada orang lain lebih mahir tentang apa yang kita percaya dan yakin. Unless we are believing in certain teachings of Islam and ignoring the others.

One example I like to put it to us. You know Ahmad Deedat? The one who master in Quran and Bible. He's much more knowledgeable in Bible rather than the Father (Christian's scholars) himself. He made people believe more in Quran after he won many debates. Should Christians blame their scholars for that failure? Should they feel guilty of not being well-verse in Bible?

The same goes to us. Takkan kita tak rasa apa-apa bila orang lain mahir dalam sesuatu yang kita percaya. Plus, we believe that Islam is a way of life. Thus, it includes legal works, economic work, scientific works, and any other works. Aku takut satu hari nanti, orang akan gunakan agama kita untuk merosakkan kita sebab kita banyak yang tak tahu. Then, they manipulate the knowledge. That's why now we always hear the movement that struggle for freedom of life..etc which actually happened because of knowledge being manipulated by human-sole-mind without having faith to guide them in thinking.

Satu hari apabila dunia global menjadi dunia tanpa sempadan, kita akan rugi kalau tak bertindak mencari kekuatan diri. Apa yang kita ada apabila orang luar datang ke Malaysia untuk menjadi peguam atau lain-lain kerjaya? Mereka punya kemahiran yang sedia hebat dan diperlukan. Alangkah ruginya kita bila kita baru sahaja sedar pada waktu diorang sampai, dan kita mencungap-cungap mencari kekuatan yang sepatutnya.

I think this is why Allah made the scenario above happened in my life tonight. HE wants me to think and share the thought with people who I might communicate with. Lets us think and act. We are no more in comfort zone. We are nobody if we keep looking inside the box. We should now think and look outside the box.

Dulu umat Islam lah yang menguasai dunia. All knowledge came from our scholars. Ibnu Haitam (as I wrote before) who master the science of optic. Ibnu Sina was the master in medicine. Al Farabi the musician. Dan banyak lagi... tapi semuanya telah lenyap dari pengetahuan kita disebabkan kekalahan umat Islam di Baghdad. Most of our books are ruined by the non-Muslim in a war. Bayangkanlah betapa banyak buku kita dimusnahkan sehingga Sungai Tigris hitam akibat dakwat yang terlarut di dalamnya.

It's only a history which we can be proud of. Tapi takde gunanya pun kalau bangga saja sebab kehebatan dulu adalah milik orang dulu. Zaman kita adalah milik kita. Kalau teruk, maka itulah kita. Kalau hebat, memang sampai bila-bila pun orang kenang. So?

As Muslims, we are the one who much more easier to learn and to understand the teachings of Islam in any kind of fields that we are in now. If the non-muslim can be the best in our should-be-expertise, why we can't do so? Ya, a long journey starts wih a single step. Yang penting, kita usaha sebaik mungkin. Sebab Allah kata, "Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu sendiri mengubahnya." (ar-Ra'du : 11)

This is a voice of my bottom heart. Please support me as your support would encourage me to make a CHANGE in my life. And I'll support you if you too want to make a CHANGE. Because you can never change me and I can never change you. Believe it!

new movie released..



Have you ever noticed this kind of advertisement? If you answer it YES, it means you don't say the truth. Because nobody would ever see it except after I put it in this entry. Hmm, this is a new film unproduced but being incommercially advertised. It is a cannot-be-watched movie about chambering student in a legal firm in Kuala Lumpur. They have been specialised in civil litigation area, the so-called experts in trial advocacy. They only have nine months to finish their chambering period before being admitted as advocates and solicitors in Malaysia. The main actor, Hakimi is the one who has one-day-to-go. He will be admitted as advocate and solicitor in 24 hours from the time of this entry. Within this time, he has to search for his successors. Two of them have been well-trained by him to be just-like-him. Suriahani and Suhail shall then be the seniors in the civil litigation department. They will rule the world-of-chambering-in-HSK. In reality, they are very sad because they have lost 3 chambees and now they will lose another one. One day Mr H came to their department and ask them to find more chambees. This is what they really need. For those who interested to be one of the chambees, please let the next-senior-chambee know (who else? me la..hehehe). This movie has now been released...

Mencari noktah dalam setiap perbuatan




Peperiksaan pertama aku sudah selesai. Alhamdulillah berkat korang sume juga yang mendoakan kejayaan aku dalam exam membuatkan semuanya berjalan lancar. Terima kasih. Hari ini juga mengingatkan aku tentang apakah titik noktah dalam setiap perbuatan kita.


Sambil aku menunggang motosikal, fikiran di kepala mengingatkan aku tentang DIA. Kadangkala kita terlupa meletakkan noktah TAWAKKAL dalam setiap yang dilalui. Patutlah kadangkala terasa cemas apabila terlambat untuk temujanji, gelabah apabila tak bersedia untuk exam, rasa macam nak gagal apabila tak dapat jawab exam dengan baik, rasa nak bunuh diri apabila gagal bercinta, dendam dengan orang yang menyakiti kita, sumpah seranah apabila tayar motor pancit dan terpaksa berjalan kaki menuntun moto 5 km... dan sebagainya.

Sesungguhnya Tuhanmu akan menyelesaikan perkara antara mereka dengan keputusanNya dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui. Sebab itu bertawakkallah kepada Allah, sesungguhnya kamu berada di atas kebenaran yang nyata. [ Al-Naml : 78 - 79 ]

Bila fikirkan semula, rupa-rupanya banyak kejayaan dan kegagalan yang pernah aku tempuhi adalah hasil noktah TAWAKKAL yang menjadi penutup perbuatan aku. Bila gagal pun tak meratap, menangis teresak-esak, kecewa, dsb. Tapi adakalanya memang perbuatan aku tak ditutup dengan noktah itu. Bila diingat semula, memang benarlah semua ini milik DIA. Kalau DIA tentukan kita gagal, usaha bermati-matian untuk berjaya pun tetap gagal. Jadi, kalau kita selepas usaha habis-habisan, kita serahkan pada DIA, memang lega. Yup, we'll feel much more energetic, no turning back, no regret, we'll end the day with good mood..

Tengoklah diri kita ni, kekadang tu bila orang overtake, potong que untuk masuk tol, kita terpaksa tunda belakang kereta yang lembab, hati kita rasa marah, tensen, susah hati..bahkan kekadang tu the whole day boleh spoil. Macam aku ni kekadang tu tensen gak balik je kelas hujan lebat, habis lencun, basah kuyup. Terpaksalah cari tempat berteduh dan menunggu berjam-jam. Bila duduk termenung, terfikir plak memang la ALLAH tu hebat, dia uji kita dalam perkara kecik je, kita tak perasan. Tak heranla kalau doa-doa kita tak termakbul sebab bila dah terhantuk baru nak terngadah.

...Dan hanya kepada Allah hendaknya kamu bertawakkal, jika kamu benar-benar orang yang beriman [ Al-Maidah : 23 ]

Hmm.. kawan-kawan, maafkan aku untuk entri ini. Aku saja tulis perasaan ini sebab bila aku 'lupa diri' dan terbaca entri ini, mana la tau aku akan kembali sedar. Macam yang biasa aku cakap, hari ini yelah aku insaf, tapi esok? lusa? tulat? Kita manusia kejap beringat kejap lupa.. so, inilah caranya aku 'ingat diri'.

Alhamdulillah aku baru sahaja baca nota malam tadi untuk exam ni dan hanya habis buat nota kecil pada jam 5.45pagi. Aku terlelap di antara masa buat nota dan membaca tu. Dalam 6.30pagi aku ke UiTM dan terus lepak surau untuk hafal nota. Tak semua dapat hafal tapi ada lah yang aku dok spot je..then, aku ingat DIA dan letakkan noktah itu sebelum masuk ke dalam dewan. Ya, alhamdulillah semua yang aku spot masuk, dan melangkahnya kaki ke dalam dewan exam, jantung aku tak berdegup laju seperti adakalanya begitu..

Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya. [Ali Imran : 159]

Please pray for my success


Kawan-kawan sume, mulai minggu ni setiap sabtu dan ahad, aku ada final exam untuk Diploma in Syariah Legal Practice, so minta tolong doakan kejayaan aku dalam menghadapinya. In return, i'll pray for the success of those people who pray for mine.. "Ya Allah, berikanlah kejayaan dunia dan akhirat buat teman-temanku yang mendoakan kejayaanku...Amin Ya Rabbal 'Alamin.."

Kreativiti Satu Anugerah



Tabik sket kat Singaporean... Cayalah korang coz u r very creative in making the Islamic program dekat di hati youngsters... something that Malaysian has to learn from. Ish ish ish, rasanya we never think about it. Walaupun aku pun tak pasti apa program sebenar RAMADHAN ROCKS ni tapi daripada gambar-gambar (yang sket je) yang aku tengok dari blog Hafiz Jenggo, aku rasa ianya sesuatu program yang lain daripada lain. Please frenz, tell me (and others) more about it. Sound like very very very interesting..huh.

The everlasting freedom is the one with limitation


Inilah kata-kata terakhir yang diucapkan hos tv9 malam tadi. Aku tak pasti apa rancangannya. Menarik kata-kata ini. Dan lebih aku fahami maksudnya bila tengok paparan yang ditunjukkan tv9 mengenai anak-anak gadis yang inginkan kebebasan.

There were two girls yang sempat aku tengok. Masing-masing baru sahaja berumur 20 - 21 tahun. Mereka menyesal atas perbuatan mereka dulu. Sewaktu remaja mereka inginkan kebebasan. Yup, this is what people call freedom. Westerners put it in a light of rights.. the fundamental right of a man. You are free to speak.. to socialize.. to do what u want.. to walk naked in public.. to have free sex.. to enjoy the 'masa muda'.. to do whatever.. as long as u dont disturb others.. as long as it satisfies u.. apa-apa jelah.

Inilah yang adik-adik kita inginkan..mereka tahu perkataan kebebasan. Semuanya banyak diberitahu oleh media massa seperti tv, akhbar dan majalah. Jarang sekali kebebasan itu diterangkan oleh ustaz atau cikgu seperti yang dimaksudkan oleh agama yang kita anuti.

Bila saja agama dikaitkan, maka kita kata itu menyekat kebebasan kita. Jadi, kita memberontak dan mengabaikan batasan yang diberikan. Padahal hakikat kebebasan bukanlah seperti bebasnya burung daripada sangkar. Ia perlu ada batasan. Inilah apa yang dikesali kedua-dua budak pompuan tu.

Disebabkan bebas mereka adalah ikut acuan fikiran sendiri dan ikutan barat, maka mereka pun berani menderhakai ibu bapa. " Go away from my life.." "I'm no more a kid.. i deserve what i want.. nobody should control me!"

Tau tak apa kesan daripada kebebasan yang mereka inginkan? Mereka kini tidak lagi bebas kerana telah melahirkan anak zina, diri terasa terasing, lelaki yang menjahanamkannya melarikan diri, diri rasa bersalah sangat, nak buat apa pun rasa tak sedap. Ya, rasa terpenjara.. so, her freedom does not everlast..

Yang sorang lagi pun sama.. bebas sangat. Dulu berkawan sakan dengan kawan2 dan mula hisap dadah supaya jauhkan daripada masalah. Ok gak dia ni sebab tak campur ngan lelaki bila hisap dadah sebab tahu akan naik syahwat. Tapinya dia telah dirogol oleh sepupu2 lelaki dia yang dia percaya selama ini.

Sekarang dia rasa sangat takut, hidupnya rasa kosong, dadah merosakkan dirinya, dia tak diterima keluarga, dia tak percaya lelaki, dia hilang kebebasan. Dia juga terpenjara.. so, her freedom does not everlast...

Hmm.. memang susah nak kawal diri bila nafsu dah merasuk. So, kita kena ingat2kan selalu diri kawan sekeliling kita. Macam aku ni pun manusia juga, berpotensi jadi baik dan jahat. Kepada kawan-kawan, nasihati juga diriku. Sebab saat iman naik, kita akur bahawa freedom has its own limit tapi saat iman jatuh, we say freedom has no limit..

Andai dapat kutulis takdir nescaya sudah kutentukan yang terbaik buatku...


Aku kembali setelah menyepi cuti beraya. Raya pun tak sakan sangat sebab demam pada raya ke-4 sehingga 3 hari. Macam biasa amalan ziarah menziarahi takkan ditinggalkan. Kalau kecik-kecik dulu, kita nak sebanyak mungkin ziarah rumah orang. Dapat banyak duit. Tapi kini baru aku dapat rasakan hikmah di sebalik ziarah sebenarnya. Kini aku tak kisah kalau sehari hanya 2 atau 3 rumah sahaja beraya kerana perbualan yang lama di satu rumah itu sangat-sangat berharga.

Tajuk entri ini aku ambil dari kata-kata yang dipetik makcik aku daripada cerita hindustan. Ayatnya disambung dengan ...tetapi aku tak boleh melakukan apapun kerana hanya DIA berkuasa menentukan takdir kita. Memang betul, kalau boleh kita nak yang terbaik tapi semua yang sama ada menyakitkan atau menyeronokkan tetap harus diterima seadanya. Kerana takdir itu ketentuan Yang Maha Esa.

Sepanjang hari raya, aku bertemu bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa dan orang tua. Masing-masing dengan ceritanya. Aku juga mengetahui tentang bermacam-macam penyakit seperti sakit buah pinggang, bronchitis acute, kanser otak, parkinson.. semua ini dihidapi saudara mara aku. Aku juga bertemu dengan orang yang baru kenal dunia (bayi berusia belum setahun) dan orang yang meninggalkan dunia (sepupu yang menghidap kanser). Adakalanya kita tak perasan kita seolah-olah menidakkan takdir apabila kita menyatakan, "kalaulah aku dulu selalu bersenam, pasti tak kena sakit ini.." "kalaulah dulu aku ikut cakap doktor jangan mengandung lagi, pasti anakku takkan terseksa..". Jaga-jaga guna perkataan kalau (for something in future, it's a hope..but if its' for something happened, it's a regret)

Bukan sahaja sakit fizikal, ada juga penyakit batin yang aku jumpa. Adik-beradik yang tak sebulu, asyik berbalah. Anak-anak yang tak hormat ibubapa. Saudara yang melebihkan rasa cinta pada kekasih daripada ibubapanya. Nenek yang sanggup berkorban menjaga suami yang sakit dan cucu yang banyak kerenah. Pakcik-pakcik yang bekerjaya hebat dan sangat rendah diri. Dan sebagainya...

Ya, life is a lesson... kita melihat bukan sebagai penonton tetapi sebagai penganalisis. We analyse what happened to people for a lesson to guide us to the right path of life. We shall not critize such people who did wrong in their lives but to grab the fruit of their stories of lives. They are meant for us... yes, i believe that everything surrounding us is a clue for a lesson. We might not take them as a lesson unless we analyse them, think about them, act the best way... coz when people has fallen into a hole in one path, we should find another path to abstain from falling into the same hole.. or to be in the same path but beware of the hole..

Pada hari raya pertama, Zikri kelihatan sangat gembira apabila pulang ke Melaka. Dia sangat ceria dan bersalaman dengan semua orang. Senyumannya semacam. Sewaktu ingin pulang ke Singapore, dia menjenguk dan memanggil pakciknya wawan yang sedang makan di dapur. Terus sahaja wawan berlari berjumpa dia. Ya, mungkin dia sudah tahu inilah saat terakhir dia bertemu semua orang. Aku terkilan kerana tak sempat berjumpanya. Datuk aku pada pagi itu pun menangis sangat apabila berpelukan dengan ayah Zikri. Ya, datuk ku pun seolah-olah tahu akan tanda kematiannya. Tambahan pula semua ahli keluarga Zikri beraya pada hari ini dengan pakaian serba putih. Marilah sama-sama kita bacakan Al-Fatihah dan doa buat saudaraku Mohd Zikri bin Mohd Zaini yang meninggal dunia pada hari raya ke-6 akibat barah otak. Semoga rohnya dicucuri rahmat olehNYA. Setiap yang berlaku ada hikmah di sebaliknya dan inilah yang terbaik buat hamba-hambaNYA yang dinamakan TAKDIR...

Semoga Mak Lang, Pak Lang dan anak-anak tabah menghadapi dugaan ini. Terima kasih kepada Muzammil dan kawan-kawan FMSA yang sudi hadir menziarahi keluarga Mak Lang di Woodlands

Gambar : Zikri dan Mak Lang (kali terakhir aku bertemu dalam majlis pertunangan adik aku)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...