header-photo

Sukarnya untuk dipercayai


Semalam balik lewat sebab pergi meeting alumni sekolah. Habis meeting pukul 1.00 pagi. Mesti tak caya kan? Sampai umah semua orang dah tido. Aku pun masuk bilik dan update blog sekejap sebelum tido.

Bangun pagi aku terus seterika baju, pakcik makcik dan sepupu aku ada kat umah ni baru sampai semalam, nenek dan datuk pun ada. Pakcik aku tanya, "Nak keluar ke hari ini?" Aku jawab, "Ada kelas!, ni pon da lambat." Pakcik angguk je.

Makcik aku sebelum tu semacam menyindir , "Ingatkan semalam balik melaka, lambat balik.." Aku jawab ,"Ada hal sket." Nenek menyampuk ,"dia pergi rumah tunang la tuh." Apa??? Mesti bergurau la ni nenek aku.

Tapi aku pun pelik gak sebab sebelum ni nenek pernah gak tanya kat adik aku pasal aku ni da ada awek ke belum. Adik aku jawab takde. Nenek aku kata dia heran kenapa aku balik lewat selalu. Tapi aku kan dah berkali-kali kata aku ada keje kat ofis.

Aku rasa mereka susah nak percaya kot sebab tak pernah ada keluarga keje kat legal firm. Ingat keje lawyer tu goyang kaki, duit masuk? Ish ish ish.. silap. Lawyer ni keje dia tak tentu masa, pressure gak, tapi puas hati..

Tambah plak, hari ni cuti Maal Hijrah, tapi aku kata nak pergi kelas. Makcik aku still tak percaya yang aku terburu-buru keluar untuk ke kelas. Aku terangkan yang kelas aku setiap sabtu dan memang hari ni tetap ada kelas. Makcik aku tak percaya juga. Hmm, aku tensen gak tak tau nak terangkan camana lagi..dia masih kata aku nak jumpa pompuan.

Pendek kata, apa yang terlintas di fikiran aku, mungkin beginilah keadaan ibubapa yang tidak percayakan anak-anak. Mungkin anak-anak kini sudah pandai berbohong kepada ibubapa. Sampaikan bercakap benar seolah-olah mustahil. Susah macam ni.. tapi sesetengah mereka jelah.

Bahkan bahaya juga kalau camni, anak-anak mungkin akan lebih berahsia dengan ibubapa sebab apa yang dikatakan kepada ibubapa masih tidak memuaskan hati mereka. Jadi, lebih baik tak payah cerita, buat sakit hati je.. Aku yakin perkara camni berlaku (based on my observation).

Aku ni dah umur 20-an pun masih tidak boleh dipercayai. Entahlah, lepas ni malas la nak jawab in detail. Ni yang rindu kat ibu ayah ni.. hanya ibu dan ayahlah teman setia yang sangat mempercayai aku sepertimana aku mempercayai mereka.

1 ulasan:

susiek berkata...

agaknya dia org tu dulu balik lambat pasal gi dating. org kl la katakan. tu pasal dia tak caya. ko patut cakap see my leg la.mereka tak percaya, hanya allah yg mengetahui. sabo sabo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...