header-photo

Solat Jumaat di Itaewon
Hari ini hari Jumaat. Aku berkesempatan mengerjakan kewajipan aku bersama masyarakat Korea. Muazzin adalah warga Indonesia yang sudah lama menetap di sini.

Sempat bergambar bersama Imam Lee Hang Rae di Masjid Sultan, Itaewon yang fasih berbahasa Korea, Inggeris dan Arab.


Beginilah keadaan di luar masjid selepas menunaikan Solat Jumaat. Masing-masing bertemu sahabat dan bertegur sapa juga berbincang perkara yang berkenaan.

Aku pastinya tak lupa bergambar dengan beberapa pelajar Malaysia tajaan JPA dan pelajar Indonesia.Ini saudara Ammar, presiden Persatuan Pelajar Malaysia Korea (PPMK). Pelajar di sini lebih kurang 400 orang. Ramai kan?Ini adalah pertemuan yang sangat bermakna bagi aku. Saudara Muttaqal/Mustaqim sedang mendengar hajat aku ke Korea. Dia warga Korea yang baru memeluk agama Islam. Kisahnya sangat sedih dan perlu dibantu segera. Tak dapat aku ceritakan lanjut di sini. Hanya yang benar-benar ingin membantu akan aku ceritakan. Bantuan menyelamatkan aqidah. Sila emel ya.

Buat masa ini, itu saja ringkasan perjalanan hari ini. Keletihan akibat berjalan kaki agak jauh menyebabkan aku tak dapat berkongsi banyak hari ini. Perlukan rehat.


2 ulasan:

atiqa berkata...

salam...
ni abg suhail ke?????
npe dh mcm org cina ea???
mka len sgt smpai atiqa dh tak knal abg suhail..
huhuhuhuh....

Sahalfikri berkata...

atiqa, apa lak mcm org cina.. sama jela. jgn tgk org lain lak..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...