header-photo

KIAMAT SUDAH DEKAT



Fandy (Andre Stinky) mengisahkan seorang pemuda Indonesia yang telah dibesarkan di Amerika Syarikat. Setelah kembali ke negara asalnya, gaya hidup dan pergaulannya sangat kebaratan. Kekayaan bapanya membuatkan Fandy hidup mewah dan menubuhkan sebuah band rock bernama Donkoll.

Suatu hari, setelah selesai berlatih, ketika sedang melalui sebuah perkampungan dengan menunggang motosikal, satu insiden telah berlaku. Secara tidak sengaja, mukanya terkena lemparan ais krim dari seorang kanak-kanak. Ketika Fandy membasuh mukanya di surau, kasutnya telah dicuri oleh Saprol (Dwiki Reza), seorang kanak-kanak dari kampong tersebut.


Kiamat Sudah DekatFandy mengejar Saprol dan terhenti apabila Saprol bersembunyi di sebuah rumah. Fandy tidak lagi memarahi Saprol apabila terlihat seorang gadis bertudung litup sedang menjemur pakaian iaitu Sarah (Ayu Pratiwi). Sarah adalah anak Haji Romli (Deddy Mizwar) seorang duda yang sangat alim dan mempunyai pandangan berbeza tentang cinta dan perkahwinan berbanding orang lain termasuk Fandy dan keluarganya.

Fandy cuba melamar Sarah tetapi dikenakan bebarapa syarat oleh Haji Romli. Fandy yang sangat jahil tentang agama diminta belajar bersolat dan membaca Al-Quran sehingga pandai. Orang yang mengajarnya tidak lain dan tidak bukan ialah Saprol, kanak-kanak yang pernah mencuri kasutnya.

Usaha keras Fandy dan pertembungan dua budaya yang sangat berbeza ini telah membuatkan filem ini sangat menarik dan mampu menghiburkan penonton segenap lapisan umur. Fandy seakan gagal memenuhi semua syarat tersebut. Keadaan menjadi semakin tegang apabila Hj. Romli cuba menjodohkan Sarah dengan anak kawan baiknya yang sedang menuntut di sebuah universiti di Mesir dalam bidang agama.

Apa yang menarik, filem ini berakhir dengan kejutan dan kejutan yang dibuat itu tidak pernah dilihat dalam mana-mana filem cinta remaja lain kerana ia sebuah kejutan yang mengungkap erti sebuah keikhlasan, yakni keikhlasan kepada Yang Maha Esa....

Adakah dugaan yang lebih dahsyat menanti Fandy seterusnya… hmm, tengoklah sendiri.. pasti tak rugi!

Yes, you are right my dear..

Hari ini satu lagi ilmu yang jarang dapat dalam kelas tapi entah macamana lecturer nak bercerita pulak. Tadi aku ada kelas Public International Law satu-satunya subjek undang-undang yang tidak mempunyai akta khas atau english man call them statutes.. Ini jugalah satu-satunya subjek yang termasuk dalam silibusnya mencabar kredibiliti undang-undang itu.. samada undang-undang antarabangsa ini benar-benar undang-undang ke tidak? Hmm pening la kepala bagi orang science nak paham.. bahkan ada gak bebudak arts yang sakit kepala.. Apapun, topik kali ini bukan nak cerita pasal undang-undang ni tapi pasal apa yang lecturer aku cakap tadi.

When i was in england, i had an experience of buying car.. it was just so simple to buy and sell car.. u have to meet the person who want to sell the car and he'll then give u the car immediately after u pay him down payment.. then, just wait at home for the other procedural matters with regard to registration etc that will be settled by so-called-JPJ..

When i was to buy a car there, the price offered by the owner was $4000 but i bargained for $3500.. then the man asked me to wait because he wanted to call his wife.. he kept saying " yes, u r right my dear".. he then told me that his wife would only offer for $4000..

i then asked that man again for $3800.. he asked my permission again to call his wife.. in his conversation with his beloved wife, he kept saying "yes, u r right my dear".. i wonder why don't he himself make the decision..

I then asked him to make the decision by his own but he told me that "i should always ask my wife because she did make the right decision in all matters"

He continued, "..and the best decision she made was to marry me.. that's why i should ask her first in making any decision as i know the first decision in her life to marry me is the main reason why i feel very wonderful today.."

After that, I realised that i have to say, "yes, your wife is right"


Begitulah kisah yang diceritakan lecturer aku yang membuatkan satu kelas ketawa.. aku dah agak dah memang itu jawapannya.. Lecturer aku cakap kekadang si suami selalu terlupa mengiyakan atau menghargai pandangan isteri.. samalah antara laki dan pompuan.. kekadang pompuan ni dipandang seperti kelas kedua dalam masyarakat.. pesan lecturer aku lagi, "..it will be very sad to u when your wife start to say that she had make a mistake in choosing u in the first place.."

Fuhh, memang hidup lepas tu mesti tak tenteram.. memang seharusnya kita melihat wanita atau pompuan itu tiada beza berbanding lelaki melainkan tahap keimanannya.. cuma batasan-batasan yang digariskan Islam itu bukanlah merendah-rendahkan mereka, tetapi untuk menjaga dan memelihara maruah mereka.. jadi, kalau dalam perkara perbincangan, membuat keputusan, menyelesaikan masalah, dan yang lain-lain berkaitan perlulah diberikan peluang samarata kerana lelaki dan perempuan memandang suatu isu itu dalam perspektif yang berbeza.. maka, percambahan ide itu akan lebih berkesan.. so, perempuan janganlah malu-malu pulak.. malu yang tak bertempatlah maknanya..

Kemudian perkara yang sama juga berlaku di Malaysia baru-baru ini oleh lecturer aku yang sama tadi.. Ceritanya gini..

I had an appointment with a man who identified himself as a police officer eventhough my eyes made my mind to think differently.. never mind.. i was to sell my car to him and offered the price.. then, he asked me of whether he can pay lump sum and take the car straight away..

i said, "no, it's not so simple to have such a contract".. then, he asked me to wait as to call his wife.. he said to his wife, "yes u r right my dear".. the same words i heard in England..

then, he asked me to have a test drive.. but i'm the one who drove the car.. he asked me to make a round.. hmm not only a round but many rounds in such an area..

he then asked me to stop.. i stop the car at the roadside and asked him of whether he want to buy the car ot not.. he said that he want to call his wife first..

"yes, u r right my dear," that was the voice i heard from him.. but then, his phone went off.. i asked him to give me his wife phone number.. i called the number he gave to me.. and if u were me, surely u will do the same as i did.. i gave the phone to him as to discuss with his wife..

unfortunately, he spoke with his wife for a long time and went out of my sight in that busiest road..

his aim was not at my car but my RM1+++ phone..


Inilah kisah sedih yang menimpa lecturer aku minggu sudah sampaikan dia sekarang pakai phone RM4++ je.. tapi ada sesuatu yang dapat kami belajar.. rupa-rupanya penjenayah kini semakin biijak, tak main kasar.. halus je.. slow je.. baik je..

hmm sebijik macam perangai syaitan. Kan pernah iblis bersumpah yang dia takkan merosakkan umat islam dalam hal-hal yang besar tapi pada perkara-perkara yang kecil.. maknanya dia dok masuk perlahan je sampaikan kita tak sedar.. contoh mudah dia takkan susah-susah berusaha untuk kita murtad atau membunuh orang.. tapi cukuplah dengan cara membuatkan kita was-was dalam mengambil wudhu' dan bersolat..

Jadi, kita tak perasan rupa-rupanya kita ditipu dek syaitan.. sama gak macam lecturer aku kena tipu ngan 'syaitan' manusia..

Yang membisikkan perasaan was-was dalam diri manusia.. Daripada jin dan manusia (Surah An-Nas 6 - 7)

Don't judge the book by its cover

Tadi lecturer Law of Evidence aku kata hearsay evidence tidak diterima pakai dalam pembuktian sesuatu fakta. Hearsay evidence ini termasuklah pendapat seseorang. kata-kata seorang saksi hanya diterima pakai sebagai bukti sekiranya apa yang dikatakannya itu terbit daripada apa yang dia nampak atau dengar. Tapi, ada pengecualian dalam hal ini sekiranya pendapat itu dikeluarkan oleh seseorang yang pakar dalam bidang terbabit. Sebagai contoh doktor yang mengesahkan simptom-simptom seseorang yang berpenyakit itu ini dsb.. pehh, seriusnya apa yang aku tulis ni. Maklumlah pasal undang-undang ni kena gini.. cuma satu perkara yang tarik perhatian aku ialah pasal kenyataan ni :

..if one has long jaw and furious eyes, he must be a criminal..
..100% of criminals born to be criminals..

Fuhh, keras sungguh kenyataan tu. Itu expert opinion la tu yang pernah dikeluarkan oleh seorang doktor dalam satu kes bunuh. Mudahnya doktor tu punya penilaian atas siapa itu penjenayah.

Yang menariknya dalam kes tu, mahkamah tak menerima plak expert opinion macam doktor tu disebabkan pendapat yang tak kukuh. Mahkamah lepas tu berjaga-jaga dalam mengambil pendapat pakar gini dengan mengkaji pula sejauh mana kepakaran yang mereka miliki. Makin jelas betapa doktor tu tak cukup pakar, tetiba lepas tu dia kata "..actually only 40% of criminals born to be criminals.." Apa hal plak doktor sorang ni? ikut sembarangan je dia nak cakap..nasib baiklah hakim bijak.

Bukan mudah nak jadi hakim.. eh, tak cukup sempurna ayat tu.. bukan mudah menjadi manusia sebnarnya. Bukan kerja kita nak hukum orang melalui apa yang kita nampak dengan mata kasar. Takkanlah dengan muka garang, tangan kasar, mata merah, gigi taring itu semua menunjukkan orang tu ganas dan jahat. Itu kalau dalam hal ganas tak ganas..

Ini hal yang lebih ringan.. sejauh mana kita percaya pada kawan2. Adakah semudah itu juga kita menghukum kawan-kawan yang datang lewat meeting? Atau yang tak datang ke kelas? Atau yang selalu keluar malam? semuanya selalu dipandang negatif..

Alah, takkan kau tak tahu, mesti dia pergi keluar dengan awek dia ni.
Dia ni memang tak pernah nak punctual.. sengaja je lewat
Memang keje dia tido memanjang.. dah la malas, patut la asyik gagal aje..

Sedih kan kalau kita dipandang begitu apabila lewat meeting disebabkan sakit perut yang tiba2. Atau pun tak ke kelas kerana malam tadi tak dapat tido kerana tolong kawan yang sakit dan tertido pada siangnya. Atau keluar malam kerana terpaksa kerja overtime cari duit sebab tak dapat PTPTN.

Bila kita berada dalam keadaan senang, kita fikir orang lain pun senang.. sampaikan kadangkala kita terlepas pandang untuk memahami kawan kita.. untuk mengenali dia lebih dekat.. untuk mengetahui masalah hidupnya.. untuk sentiasa berfikiran POSITIF.

Kita suka kalau orang buat baik pada kita. Kita juga tak suka kalau orang nampak baik depan kita tapi belakang kata tak elok kat kita. Pendek kata kalau nak orang pandang baik pada kita, kita pandang baiklah pada mereka .Biarlah orang kata apa, yang penting kita tenang hadapi hidup apabila setiap yang berlaku itu kita pandang positif.

Hari yang berlalu jangan dikenang.. Masa akan datang jangan diramal.. Kita mampu buat yang terbaik untuk hari ini andai tidak terikat dengan hari lalu yang mengecewakan dan hari akan datang yang menakutkan

Monolog Diri



Bukan tak mengerti
Tapi sengaja dilewati batasan
Menjolok sarang tebuan
Walau maklum musibah yang mengundang

Kenapa?
Tubuh ini sudah cukup sasa
Menahan kesengsaraan yang dilemparkan
Atau tiada apapun setanding diri

Bukan..
Mata selalu terpukau pada kecantikan
Tangan begitu mudah tersalah guna
Lidah lembut tak terkawal
Telinga menadah bicara sial
Nafsu membuak dan mendidih

Sekalipun sedar mata, tangan, telinga dan lidah
Hanya pinjaman
Amanah yang perlu dijaga
Bagai menatang minyak yang penuh
Tapi kini setitis nila jatuh dalam sebelanga susu
Hancur…

Aku tahu..
Aku percaya..
Aku yakin..
Namun, musuh paling besar dalam diri
Tak mampu dicincang ditikam disebat
Malah hidung bagai dicucuk mengikut sang pengembala

Akal pun jadi mati
Buntu..
Rasional tukar emosional
Dia sudah merajai tubuh
Maka, hinalah diri lebih dari an’aam

Astaghfirullah
Tersentak seketika tunduk termenung
Solat kembali tenang menghadapNya
Tatkala selesai nafsu mengemudi diri
Arghh… rasa menyesal terbit
Lalu segala persoalan menerjah di benak
Mengapa? Mengapa kau kufur?
Apa? Apa nak jadi dengan kau?
Kenapa? Kenapa tergamak kau lakukan maksiat?
Siapa? Siapa yang berikan kau segala-galanya?

Rasa takut menyusup meresapi setiap pembuluh darah
Namun, bak air di musim kemarau
Sekejap sahaja kering dek panas membara

Inikah taubat?
Setelah bersalah lantas memohon maaf
Tapi pabila dimaafkan kembali bersalah
Kau main-main ya?

Tengok dah 'Kiamat Sudah Dekat' ?

Aku hairan la mengapa ada orang sanggup baling kerusi, beri rasuah, pukul belasah, cari pengundi hantu, guna orang dalam dsb semata-mata untuk dapatkan posisi sebagai Ketua, Pengerusi, Presiden dan segala macam pangkat dan jawatan tinggi.

Bagi aku, suatu sengsara dalam diri andai kuasa yang diinginkan. Tapi acapkali juga kedengaran orang yang menolak jawatan tetap diberikan jawatan. Hairan jugak...

Pernah lecturer aku pesan kat aku, kalau nak katakan nak, kalau taknak katakan taknak. Kita perlu tetap pendirian dan tegas..takde rasa kesian ke apa ke.. sebab akhirnya nanti kesian plak kat kau. Kan indah kalau seperti dalam bait lagu ni :

kalau padi katakan padi.. tidak aku tertampi-tampi
kalau jadi katakan jadi.. tidak aku ternanti-nanti


Kalau kata tak jadi, camana? mestilah kan orang tu dah tak ternanti-nanti. Mestilah dia cari pengganti - nak kena bagitau SM Salim kasi masukkan bait ni plak.

kalau tak jadi katakan tak jadi.. bolehlah aku cari pengganti

Opss sori kengkawan, aku terpaksa meluahkan rasa ni supaya tenang sket. Hari-hari aku kini berlalu dengan rasa kecewa. Hari demi hari membuatkan aku terpenjara. Kekadang kalau terjumpa orang itu, aku melarikan diri.. ataupun orang ini, juga melarikan diri..

Eh, korang tak paham??? takpelah kalau tak..kalau paham tu memang ngertilah.Masing-masing punya sebab tersendiri untuk membuat atau tidak membuat sesuatu. Begitu juga aku.. tapi mereka tak faham.

Biar kita luaskan pandangan dan fikiran..berikan peluang kepada yang layak. Berikan tumpuan pada khalayak. Hanya pabila disempitkan, membuatkan kita rasa seseorang itu yang terbaik.Samalah seperti mencintai seseorang sebelum mengenalinya.Segala-galanya indah..seronok..baik. Maaf dikata, sampaikan kentut pun bau wangi. Kenalilah lebih ramai kawan kerana dari situ kenal hatibudi. Kemudian barulah dipilih siapa teman hidup kita..

Begitulah sepatutnya dalam pemilihan jawatan di apapun bidang tak kira tempat mahupun bangsa.. pendek kata kuasa bukanlah segala-galanya - ada sesuatu di sebaliknya yang lebih berharga ! Fikirkanlah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...