header-photo

Yes, you are right my dear..

Hari ini satu lagi ilmu yang jarang dapat dalam kelas tapi entah macamana lecturer nak bercerita pulak. Tadi aku ada kelas Public International Law satu-satunya subjek undang-undang yang tidak mempunyai akta khas atau english man call them statutes.. Ini jugalah satu-satunya subjek yang termasuk dalam silibusnya mencabar kredibiliti undang-undang itu.. samada undang-undang antarabangsa ini benar-benar undang-undang ke tidak? Hmm pening la kepala bagi orang science nak paham.. bahkan ada gak bebudak arts yang sakit kepala.. Apapun, topik kali ini bukan nak cerita pasal undang-undang ni tapi pasal apa yang lecturer aku cakap tadi.

When i was in england, i had an experience of buying car.. it was just so simple to buy and sell car.. u have to meet the person who want to sell the car and he'll then give u the car immediately after u pay him down payment.. then, just wait at home for the other procedural matters with regard to registration etc that will be settled by so-called-JPJ..

When i was to buy a car there, the price offered by the owner was $4000 but i bargained for $3500.. then the man asked me to wait because he wanted to call his wife.. he kept saying " yes, u r right my dear".. he then told me that his wife would only offer for $4000..

i then asked that man again for $3800.. he asked my permission again to call his wife.. in his conversation with his beloved wife, he kept saying "yes, u r right my dear".. i wonder why don't he himself make the decision..

I then asked him to make the decision by his own but he told me that "i should always ask my wife because she did make the right decision in all matters"

He continued, "..and the best decision she made was to marry me.. that's why i should ask her first in making any decision as i know the first decision in her life to marry me is the main reason why i feel very wonderful today.."

After that, I realised that i have to say, "yes, your wife is right"


Begitulah kisah yang diceritakan lecturer aku yang membuatkan satu kelas ketawa.. aku dah agak dah memang itu jawapannya.. Lecturer aku cakap kekadang si suami selalu terlupa mengiyakan atau menghargai pandangan isteri.. samalah antara laki dan pompuan.. kekadang pompuan ni dipandang seperti kelas kedua dalam masyarakat.. pesan lecturer aku lagi, "..it will be very sad to u when your wife start to say that she had make a mistake in choosing u in the first place.."

Fuhh, memang hidup lepas tu mesti tak tenteram.. memang seharusnya kita melihat wanita atau pompuan itu tiada beza berbanding lelaki melainkan tahap keimanannya.. cuma batasan-batasan yang digariskan Islam itu bukanlah merendah-rendahkan mereka, tetapi untuk menjaga dan memelihara maruah mereka.. jadi, kalau dalam perkara perbincangan, membuat keputusan, menyelesaikan masalah, dan yang lain-lain berkaitan perlulah diberikan peluang samarata kerana lelaki dan perempuan memandang suatu isu itu dalam perspektif yang berbeza.. maka, percambahan ide itu akan lebih berkesan.. so, perempuan janganlah malu-malu pulak.. malu yang tak bertempatlah maknanya..

Kemudian perkara yang sama juga berlaku di Malaysia baru-baru ini oleh lecturer aku yang sama tadi.. Ceritanya gini..

I had an appointment with a man who identified himself as a police officer eventhough my eyes made my mind to think differently.. never mind.. i was to sell my car to him and offered the price.. then, he asked me of whether he can pay lump sum and take the car straight away..

i said, "no, it's not so simple to have such a contract".. then, he asked me to wait as to call his wife.. he said to his wife, "yes u r right my dear".. the same words i heard in England..

then, he asked me to have a test drive.. but i'm the one who drove the car.. he asked me to make a round.. hmm not only a round but many rounds in such an area..

he then asked me to stop.. i stop the car at the roadside and asked him of whether he want to buy the car ot not.. he said that he want to call his wife first..

"yes, u r right my dear," that was the voice i heard from him.. but then, his phone went off.. i asked him to give me his wife phone number.. i called the number he gave to me.. and if u were me, surely u will do the same as i did.. i gave the phone to him as to discuss with his wife..

unfortunately, he spoke with his wife for a long time and went out of my sight in that busiest road..

his aim was not at my car but my RM1+++ phone..


Inilah kisah sedih yang menimpa lecturer aku minggu sudah sampaikan dia sekarang pakai phone RM4++ je.. tapi ada sesuatu yang dapat kami belajar.. rupa-rupanya penjenayah kini semakin biijak, tak main kasar.. halus je.. slow je.. baik je..

hmm sebijik macam perangai syaitan. Kan pernah iblis bersumpah yang dia takkan merosakkan umat islam dalam hal-hal yang besar tapi pada perkara-perkara yang kecil.. maknanya dia dok masuk perlahan je sampaikan kita tak sedar.. contoh mudah dia takkan susah-susah berusaha untuk kita murtad atau membunuh orang.. tapi cukuplah dengan cara membuatkan kita was-was dalam mengambil wudhu' dan bersolat..

Jadi, kita tak perasan rupa-rupanya kita ditipu dek syaitan.. sama gak macam lecturer aku kena tipu ngan 'syaitan' manusia..

Yang membisikkan perasaan was-was dalam diri manusia.. Daripada jin dan manusia (Surah An-Nas 6 - 7)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...