Aku dapat resipi ini daripada Madam Maizatun Mustafa. Selepas ditunjukkan gambar hasil kuih dangai dibuat anak-anaknya di Facebook, aku pun komen minta resipi. Inilah jawapan Madam, pensyarahku yang awet muda itu:
Boleh Suhail. resepi sangat mudah:
1) 2 cawan kelapa parut. Pilih yg agak muda, parut putih saja
2) I cawan tepung pulut
3) sedikit garam
4) setengah cawan gula
5) loyang, sapu sikit minyak
Cara:
1. gaul semuanya,
2. Letak dlm loyang, jangan padatkan
3. Bakar dlm oven 120C, 45 minit atau sehingga sedikit perang
4. Kalau nak lebih garing boleh terbalikkan dan bakar lagi beberapa minit
Note: sukatan gula boleh ikut kesesuaian.
Next time saya nak cuba blend skit kelapa parut supaya texture lebih halus
Tiada ulasan:
Catat Ulasan