header-photo

Board Game Haram Dimain?



Aku teringin ikut serta 'board game camp' baru-baru ini tapi apakan daya tahap kesihatan belum pulih sepenuhnya. Jadi, aku pun sibukkan diri mencari info sikit tentang hal ini.

'Board game' rupa-rupanya pernah popular di kalangan masyarakat Islam bagi menggantikan permainan dadu dalam budaya Arab yang berbaur perjudian. 'Board game' yang dimaksudkan ialah catur.

Eropah baru mengenali permainan catur setelah diperkenalkan oleh umat Islam yang berjaya membuka Sepanyol dalam kurun ke-8. Sedangkan catur dah biasa dimain orang Islam.

Gambar di atas ini ialah set catur Iran kurun ke-12 yang dipamerkan di Muzium Metropolitan New York. Permainan asal India ini diperkenalkan kepada Arab menerusi Parsi.

Sesetengah ulama' mengharamkan permainan ini kerana leka sampai tak tunaikan solat. Bukan catur saja, apa jua permainan pun boleh jadi haram kalau bermain sampai tinggal solat.

Tak sangka pula sukan Polo kuda juga popular di zaman Abbasiyyah sekitar tahun 750. 'Flight Archery' pun sangat popular apabila pertandingan dibuat untuk melihat pemanah yang dapat mengena sasaran dalam jarak paling jauh. Tak lupa juga dengan pertandingan sajak/syair yang dipersembahkan depan khalayak dengan iringan muzik.

Pendek kata, sarjana Islam zaman pertengahan Islam tak larang pun bermain. Al-Ghazali sendiri pernah menyatakan bahawa melarang anak-anak daripada bermain dan hanya menumpukan pada belajar hanya akan mematikan hatinya, menumpulkan pemikirannya dan memberatkan hidupnya.
Kelak, dia akan mengular daripada datang belajar.

Apabila sebut tentang 'board game', aku dan kawan-kawan pun belilah satu board game itu namanya Splendor. Permainan ini bagus untuk mereka yang hendak berjinak-jinak dengan 'board game'. 

Image result for splendor board game


Permainan ini mengajak kita berfikir secara strategik bagaimana untuk melombong hasil bumi yang dijadikan barang dagangan. Kalau nak tahu sejarah penciptaan permainan SPLENDOR ini, boleh baca di Wikipedia.

Bagi orang Melayu, bermain 'board game' adalah suatu yang janggal tapi percayalah jika kamu sudah mula bermain, baru kamu tahu nikmatnya. Betapa berfikir untuk buat perancangan itu penting dalam hidup. Permainan hanya untuk mengasah minda kita sahaja.

Image result for splendor board game

Kalau nak beli boleh KLIK DI SINI sebab Lazada pun dah ada jual sekarang ini. Kalau nak mencuba dulu, komen saja di bawah dan kita set masa untuk bermain di tempat aku. Nak best biar cukup 4 orang.

Ada banyak lagi permainan yang menarik untuk menguji minda bahkan untuk meningkatkan daya kerjasama dalam kumpulan. Elok juga dimain di pejabat untuk tambahkan sinergi para pekerja. Bagi kanak-kanak, mereka juga boleh jadi bijak matematik dan dapat mengasah KBAT mereka. Kalau memang dah berminat, aku boleh perkenalkan dengan komuniti pemain MAINAN GEROTA ini. 

Hah, baru tahu kan nama BOARD GAME dalam Bahasa Melayu ialah MAINAN GEROTA.



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...