header-photo

Istanbul Aku Datang 2

Alhamdulillah aku selamat tiba ke Lapangan Terbang Ercan, Cyprus setelah 2 jam penerbangan menaiki Turkish Airlines. Jam 8.00 malam bagaikan sudah tengah malam di Malaysia, sunyi dan sepi. Barangkali beginilah kehidupan di pulau seperti di Pulau Kokos dan Pulau Krismas, Australia.

Lapangan terbang yang kecil seperti di Melaka
Memang orang Melayu rimas rasanya kalau tak mandi. Jadi walaupun suhu sekitar 10 darjah celcius, kami tetap perlu mandi. Setelah mandi, aku juga lebih selesa memakai kain pelekat dan duduk-duduk di ruang lobi hostel.

Bergambar bersama Abdul Kadir (tengah) dan Jufitri Joha 
Budaya pemakanan di sini jauh berbeza dengan rantau Melayu. Setiap pagi kami dihidangkan sarapan berasaskan keju dan susu. Dimakan bersama hirisan daging, roti, tomato, timun, buah zaitun dan telur rebus. Sudah tentu ada jem, madu dan mentega. Terasa sihat benar diet pemakanan ini.

Setiap hari menu yang sama, tidak seperti di Malaysia banyak pilihan menu
Hari pertama berada di Cyprus, kami dibawa bersiar melihat kesan sejarah tinggalan Uthmaniyah selepas mengalahkan kerajaan Venice. Tempat pertama, kami dibawa ke istana dan kubu pertahanan paling strategik untuk melawan musuh dari arah laut. Ia dipanggil istana Kyrenia.

Bendera Turki (merah) dan bendera Cyprus Utara mempunyai corak sama
Cyprus terpecah kepada dua bahagian iaitu utara dan selatan. Kini, Cyprus Utara lebih dikenali sebagai Republik Turki Cyprus Utara bermula daripada kemerdekaan Cyprus Utrara yang diiktiraf sendiri oleh kerajaan Turki pada 15 November 1983 walhal dinafikan oleh PBB dan EU. Bahagian selatan dikuasai oleh Greece sehingga kini.

Pemandangan dari atas kubu istana Kyrenia (nama bandar ketiga terbesar di Cyprus)

Masjid (di tengah-tengah) hanya dibina setelah Uthmaniyah menawan bandar Kyrenia

Pelabuhan di sebelah tepi istana Kyrenia
Seterusnya kami pun dibawa ke Nicosia, bandar terbesar Cyprus Utara di mana masih banyak tapak tinggalan sejarah yang kekal utuh binaannya.

Bekas ibu pejabat polis Uthmaniyah (kanan) bersebelahan dengan bangunan mahkamah yang didirikan British (tengah) di Nicosia
Masjid Selimiya adalah antara bangunan gereja yang ditukarkan fungsinya menjadi masjid oleh kerajaan Uthmaniyah. Sebelum itu, gereja ini pernah menjadi gereja kedua terpenting dunia selepas di Vatican City (menurut penjelasan pemandu pelancong).


Sempat bergambar dengan muazzin masjid Selimiya yang cukup arif dengan sejarah bangunan ini

Kedua-dua menara ini hanya didirikan setelah Uthmaniyah menawannya dan menukarkan  fungsinya
Bersambung...

2 ulasan:

a berkata...

seronok disana..Suhail pakai kain pelekat ke tu?hehehe

sahalfikri berkata...

salam.. ye, pakai kain pelekat sampaikan semua tertanya tanya apakah pakaian ini? Bangga menceritakan tentang Melayu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...