header-photo

Ahmad Bill Gate dan Syed Steve Job


Dalam dunia perkomputeran, nama Bill Gate dan Steve Job tidak asing lagi. Mereka adalah pereka OS tersendiri. Ada pula pereka perisian yang turut dikenali ramai, Mark Zuckerberg. Mereka sekadar contoh untuk renungan.

Mereka dikenali dan disegani bukan hanya disebabkan hasil ciptaan mereka mesra pengguna, tetapi disebabkan liputan meluas yang dibuat. Publisiti namanya. Ini tugas pengamal media massa.

Sesetengah masyarakat dunia melabelkan kehebatan mereka ini sebagai agenda Yahudi, khususnya freemasonry. Justeru, aplikasi dan kemudahan yang ditawarkan ini wajib ditolak. Jika semua melakukan begini, sudah tentu mereka dan produk masing-masing tidak akan dikenali.

Sesetengah masyarakat lain berpandangan ada kebaikan di dalam menggunakan produk mereka. Dalam arus perdana, jika menongkah arus dirasakan rugi. Apa kata kita gunakan medium ini dengan cara yang baik? Bukankah lebih mudah tugas menyampaikan yang dianjurkan Islam itu dilaksanakan?

Tidak perlulah kita sebut sesetengah masyarakat lain yang langsung tidak mengendahkan apa jua isu, yang penting HAPPY! Dakwah ke, freemason ke, apa ke.. lantaklah.

Hari ini, masyarakat Muslim dunia terpukul dengan paparan video atau gambar yang menyentuh sensitiviti agama dalam dunia siber ini. Ini memang kerja mereka yang anti-Islam.

Persoalannya apa kerja kita? Membidas dengan segala emosi tak tertahan? Di mana indahnya akhlak keperibadian Nabi yang ditonjolkan? Nabi pernah dihina lebih teruk pada zaman baginda, dan perhatikan respon Nabi. Saidina Ali  apa diludah dalam peperangan, membatalkan niat membunuh musuhnya kerana bimbang terikutkan emosi.

Protes. Demonstrasi. Boikot. Semua ini adalah kerja yang betul jika dibuat berdasarkan adab yang dianjurkan Islam. Di dunia ini masih ramai juga yang keliru dengan agama Islam, bahkan ditakutkan dengan Islam. Islamophobia.

Golongan begini biasanya terkesan dengan media massa. Apa yang dipaparkan itulah dirasakan betul. Mereka tengok video penghinaan itu. Mereka tengok respon umat Islam. Semuanya melalui medium empunya orang bukan Islam. Akhirnya, mereka akan buat kesimpulan sendiri.

Kesimpulan yang berlaku kepada makcik tua Yahudi yang menghina Nabi ialah indahnya Islam. Kesimpulan yang berlaku kepada musuh yang selamat daripada dibunuh Saidina Ali ialah indahnya Islam. Moga inilah juga kesimpulan yang boleh dibuat umum.

Boikot youtube sebagai contoh, akan memberi impak jika dibuat secara menyeluruh seperti golongan pertama yang aku cerita tadi, menolak sepenuhnya. Tapi mungkin kita rasa tak boleh hidup tanpa youtube, maka boikot hanya pada tempoh masa terhad.

Apa kata ada muslimtube diwujudkan? Mahukah kita tinggalkan youtube untuk menggunakan semata-mata muslimtube? Pengalaman aku bersama pejuang-pejuang Salam World, mereka banyak juga mendapat respon mengutuk mereka cuba meniru facebook. Sayangnya pengutuk ini adalah umat Islam. 

Aku sedari dahulu cukup tabik dengan satu sisi Al-Arqam. Mereka berjaya mencipta komuniti sendiri dengan aktiviti sendiri dan produk-produk sendiri. Mereka tidak langsung bergantung kepada produk luar. Sokongan kelompok sendiri sangat penting bagi mengembangkan lagi kekuatan produk itu.

Mungkin kita ada Ahmad Bill Gate. Atau Syed Steve Job. Tapi mereka tidak yakin untuk ke hadapan. Kerana sokongan sukar didapatkan. Kalau kritikan memang tak tertahan. Kritikan pula hanyalah kosong berbaur kebencian dan sindiran.

Kita perlu konsisten. Jika nada kita tinggi dalam membantah penghinaan kepada Islam, kita juga perlu bernada tinggi mempopularkan produk umat Islam. Jika umat Islam sendiri tidak yakin, bagaimana pula untuk membina rasa teringin untuk mereka yang bukan Islam menyokong produk kita?

Kita ada Tv Al-Hijrah dan radio IKIM. Berapa kerap kita menonton atau mendengar siaran ini berbanding saluran MTV, HBO, Cinemax, dan lain-lain?

Ayuh ambillah saranan As-Syahid Hassan al-Banna yang mengajak perubahan besar dibuat bermula daripada kecil. Kita mulakan dengan diri kita, kemudian keluarga, kemudian kejiranan, kemudian kampung, kemudian negeri, kemudian negara, kemudian dunia.

Saranan ini kalau dilihat dari sudut berniaga pun memang berkesan. Contohnya berniaga kek. Mula-mula keluarga dan sanak-saudaralah perlu beri sokongan. Maka, adalah permintaan. Kek yang dibeli itu kemudian dibawa ke rumah atau pejabat. Orang lain makan dan berminat, maka permintaan baru pula. Perkara sama berlaku lagi. Permintaan semakin banyak. Akhirnya menjadi bualan kek yang kita buat. 

Aku sangat berminat dalam bidang media. Jika ada Ahmad Bill Gate dan Syed Steve Job di luar sana, tolonglah hubungi aku. Aku akan berikan sokongan kuat kepada kalian.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...