header-photo

Blue Ocean Shift: Beyond Competing (Siri 2)Revolusi Perindustrian 4.0 adalah fasa bertemu Dajjal. .

Anda akan lebih takut jika mendengar ucapan Dr. Michio Kaku tadi dan hubungkan dengan kuliah akhir zaman Ustaz Auni.

Cuma ketakutan itu tak bermakna andai kita menjauhkan diri. Bukankah kita diajar walaupun esok kiamat, teruskan tanam benih di tangan.

Benih apa? 
Pendidikan.

Hanya yang berterusan menjadi konsumer akan mudah diperbodohkan. Lebih-lebih lagi tak ambil tahu dan melarang yang lain ambil tahu.

Dr. Michio berkata "we will have the power of Greek God" dan berkali-kali sebut, "we want to read the mind of God". Bunyi seperti Dajjal bukan?

Ustaz Auni pernah menyebut tentang HAARP yang boleh mengawal cuaca dunia. Kemarau boleh berubah sekelip mata menjadi hujan lebat. Ia juga disebut sebagai "weaponizing weather". Bunyi seperti kuasa Dajjal bukan?

Kalau kita dan waris kita dibekalkan dengan pendidikan yang benar, itulah benih penyelamat.

Pesan Dr. Michio tadi, pendidikan harus menekankan soal pemahaman konsep dan prinsip berbanding penghafalan. Ahli politik patut beri banyak ruang dan galakan kepada usahawan. Ini aku setuju.

Pendidikan yang betul melahirkan ide keusahawanan yang lestari. Dengan sains dan teknologi, industri keusahawanan mampu melonjakkan status sosial.

Jika diteliti sejarah Kordoba, teras keunggulan sains dan teknologi banyak berdasarkan falsafah Barat yang dijernihkan oleh tapisan agama.

Pendidikan betul bagi kita umat Islam ialah menjalin-gabung ilmu sains dengan teras agama untuk solusi yang praktikal.

Dalam hal ini, Prof. Sohail patut kita ketengahkan di negara kita. Lembah Silikon tak patut dijadikan model Maliziy. Anak watan perlu desain sendiri masa depan mereka dalam Revolusi Perindustrian 4.0.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...