header-photo

MENGAMUK


"Woii kalau dah salah tu, salahlah!" jerit sorang ni. Sape entah namanya tak siapa tahu. Memang orang pun taknak tahu. Yelah, jeritan dia je dah menyusahkan orang lain.

Habis buntu fikiran aku.. bukan senang nak jawab soalan Evidence and Shariah Procedure II ni.. apa gila ke di tengah-tengah kesunyian dok memekak tak tentu pasal. That's the way how bad the language used to express the anger..

Memang la patut ko tu keje dok tengok orang meniru ke idak dalam xm.. tapi kalau orang tu salah, janganlah ditengking tak tentu fasal.Apa dia ingat dia je ada perasaan? Can u imagine if someone tetiba dok JERITT kat kau sampai satu dewan dengar yang ko buat salah.. yup, to me i'll admit my mistake but the way he treated that person ialah mengaibkan.. oo sakit oo hati.. Not only sakitkan hati budak tu, kitorang satu dewan pun sakit hati.

Orang Melayu selalu kata kalau 40 orang doakan ko berjaya, berjayalah ko.. kalau 40 orang kata gitu, gitulah ko.. kalau 40 kata gini, ginilah ko..

Tapi tadi, hampir 300 pelajar kat dalam dewan.. what if everybody curse him? hmm nauzubillahhi min zalik.. yelah, macam aku pun habis hilang idea. dah rugi masa kitorang untuk fikir n dapatkan balik those ideas swept away tu..

Oklah tu, sabar jelah suhail.. maybe he's a hot-temper-person yang kalau marah memang takleh nak control.. Baik! Aku kembali menjawab peperiksaan dengan tenang rasa hati sambil tangan cukup laju menulis.. dari tulisan secantik tulisan wanita bertukar ke tulisan budak sekolah rendah (masih boleh bacalah maknanya)..

Tangan pula bertambah sejuk dengan hawa dingin yang terpasang hampir 3 jam untuk diselesaikan menjawab 4 soalan yang dipilih daripada 6 soalan. Uhh, sakit belakang badan sbb macam patung masing-masing. Dok tunduk je menulis..

Jeng.. jeng.. jeng.. sekali lagi mamat tu buat hal. Dia marahkan orang lain pulak. Kali ini cukup dahsyat. Sudahlah dia dibayar untuk menjaga peperiksaan dengan baik, dia kali ini dah bergaduh ngan lecturer pulak. 'Debushhh...!!" Siap tendang lagi. Tapi tendang pintu lah bukannya lecturer tu.. bising sekali lagi..

"Woii, bising la kau! Kau senyap sikit boleh tak? Kau menyibuk ganggu orang!" jerit empat lima orang anak muda yang sedang jawab soalan.. Kali ini mereka dah tak tahan dah gangguan psikologi ni. Macam pasar pulak jadinya. Sejarah betul la tarikh hari ini sebab tak pernah berlaku exam boleh bising...

Rupa-rupanya dia marah sekali lagi sebab dia jumpa sorang lagi student meniru tapi dia ni orang tua. yelah, orang dah berumur yang ambil subjek sama ngan kami.Maknanya terlewat sikit. Then, budak tu dok jumpa lecturer gtau akak tu meniru tapi lecturer kata takpelah. Dia tak puas hati.. yelah lepaskan aje orang meniru. Hah, ini bagus cuma mungkin dalam sesetengah keadaan kena toleransi. I've no idea..

Lecturer lepaskan akak tu sebab akak tu dah berumur.. yelah, beza orang muda ngan orang tua kalau belajar. Diorang maybe lambat sikit nak hafal atau faham something banding kita.. Yelah, macam budak sekolah rendah dok hafal quran lagi mudah banding kita budak U ni. that' y lah agaknya lecturer lepaskan..

Anyway, ilmu hari ini yang aku belajar ialah kesabaran adalah kunci ketenangan.. Do u agree?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...