header-photo

Shariah benarkan guna batu blok, pisau dan batang besi untuk menghukum?


 “In late May, four Muslim men were tried in London, England and were found guilty of a vicious attack against a local schoolmaster named Gary Smith, who was the head of religious studies at the Central Foundation Girls’ School, an academically prestigious school for girls ages 11 to 18. Mr. Smith’s head was smashed by a concrete block; his face was slashed by a knife; and his body was beaten by a metal rod. THIS IS WHAT SHARIAH LAW TEACHES…AND IT IS ALREADY HERE INSIDE THE U.S.A." [Baca berita sepenuhnya]
Sejak bila pula undang-undang Shariah ada hukuman guna batu blok, pisau dan batang besi? Ini semua hanyalah salah faham pada perbuatan orang Islam.

Tapi bagi aku, ahli perwakilan dewan yang membahaskan keperluan 'rang undang-undang menghalang sebarang pelaksanaan undang-undang selain English Law' tak boleh dipersalahkan sepenuhnya

Apa yang berlaku ini perlu dijadikan pengajaran. Semasa aku berbual dengan Encik Lee, seorang warga Korea yang suka berbincang pasal Islam, dia juga pernah berkata, "After reading about Islam and other religions, I found out that the religions are the cause of chaos and problem".

Lalu aku segera betulkan. Kata aku, semua manusia mempunyai sikap dan sifat berbeza tak kira apa jua agama yang dianuti. Jadi, sebarang tindakan individu atau kelompok belum tentu melambangkan ajaran agama mereka.

Aku juga bertanya, "Why is that when Muslims doing wrong, people say Islam taught them so? But when other people of other religion doing the same, people never associate them with their religion?"
Dia hanya diamkan diri dan terus pertahan pendiriannya.

Salah faham boleh terjadi disebabkan kurang informasi. Samalah nasib seperti ibubapa yang risaukan anaknya menjadi muallaf sebab takut terputus tali ikatan keluarga.

Juga nasib yang sama kepada pelukis karikatur dalam Utusan Malaysia baru-baru ini. Islam tidak difahami dan dihukum sebagai agama zalim, keras, mengongkong dan macam-macam lagi.


Hah, sudah sampai masanya bagi kita yang malas membelek Quran dan Hadis, untuk mula membacanya dan memahami terjemahannya. Bila orang kata ini ajaran Islam, segeralah buat semakan, jangan terus percaya.

Bagi yang gemar berada depan skrin komputer, semak saja gunakan indeks ini. Jika perlukan penjelasan lanjut juga boleh buat carian di internet. Rasanya dengan kecanggihan teknologi begini, tak sepatutnya orang Islam sendiri buat penilaian salah terhadap agamanya.

Lainlah jika kita seorang pemalas yang hanya baca dari satu sumber di internet. Kalau jenis ini, barangkali boleh terjerumus kepada fahaman salah. Bagi yang rajin, pada akhirnya dia pasti dapat temukan kebenaran.

Baguslah ada tindakan diambil ke atas kartunis itu kerana membawa fahaman salah kepada masyarakat. Tapi disarankan juga untuk terangkan kepada umum konsep rogol dalam undang-undang Shariah agar dapat difahami status sebenar.

Dalam entri perundangan akan datang, aku cuba kongsikan kepada pembaca tentang rogol dan segala aspek berkaitan. Tanggungjawab ini terpikul atas aku, maka nantikan ya.

Rain nyanyi lagu Cina




اطلبوا العلم ولو بالصين

Hadis di atas menyeru kita agar menuntut ilmu walaupun hingga ke negara China. Dalam ilmu hadis, hadis ini dikategori sebagai hadis dhaif (lemah). Namun, kebanyakan ulama' menerima pakai hadis ini sebagai sumber motivasi, bukannya penentu hukum. Ia sama sekali berbeza dengan hadis maudu' (palsu) yang tidak diterima langsung. [Bacaan lanjut: Sumber 1, Sumber 2]

China sehingga ke hari ini mempunyai populasi terbanyak dalam dunia. Sekaligus menjadikan China sebagai negara dengan majoriti rakyat bukan Islam terbesar di dunia. Sudah tentu ada sesuatu yang unik di sini dalam pelbagai aspek.

Keunikannya boleh kita perhatikan apabila menetap di sini lebih lama. Sebabnya jika sekadar cuti-cuti seminggu dua, barangkali penilaian kita kurang tepat. Mungkin kita berminat pada membeli-belah saja tapi benci pada situasi dan keadaan hidup di sini.

Di universiti tempat aku belajar, ilmu bahasa turut diterapkan dengan nilai budaya. Benarlah pepatah Melayu berkata, "Bahasa Jiwa Bangsa". Dengan pelajari bahasa, kita dapat mengenal bangsanya.

Laoshi berada dalam posisi ketiga dari kiri (yang sedang membongkok berbaju kelabu)
Gigih. Itulah keunikan pertama yang aku perhatikan dalam jiwa kebanyakan orang China. Contohnya, semua laoshi (guru) aku cukup menepati masa. Tenaga mereka mengajar kami sentiasa konsisten. 

Dari kelas pertama hingga habis semester, semangat dan kesungguhan tidak menurun. Setiap sesi pembelajaran, wujud komunikasi dua hala. Laoshi mahu setiap xuesheng (pelajar) faham apa yang dipelajari.

Dalam kelas pertama lagi aku sudah disuruh menyanyi lagu Mandarin. Apa tidaknya, dah aku pandai-pandai nyanyi lagu Gong Xi Gong Xi Gong Xi Ni bila laoshi tanya siapa tahu lagu Cina.

Gambar Hiasan
Walaupun aku hanya mendendangkan bait itu saja, tepukan daripada laoshi sangat memberangsangkan bagaikan dia peminat aku yang kononnya seperti Rain. Uweeeeeeekkkkk. Patutlah dalam setiap kelas, kami sangat ceria sebab hari-hari dapat aura positif dari laoshi.

Laoshi kami juga ada yang sediakan kuiz pada setiap hari. Diulangi sekali lagi, setiap hari. Tertekan bukan? Memang patut pun sebab hanya dengan cara inilah hanzi (karakter tulisan Cina) dapat dihafal.

Gambar Hiasan : Ulangkaji pelajaran di universiti sewaktu musim bunga
Bila direnungkan, kegigihan ini bagi aku terhasil akibat persaingan sengit antara satu sama lain. Kan masyarakatnya ramai, jadi mereka perlu usaha lebih untuk dapatkan hasil yang lebih baik. Lama kelamaan kegigihan ini menjadi budaya dalam hidup. [Baca pengalaman Richard Hong]

Kuasai Mandarin di Guangzhou

Berdiri di hadapan bangunan pentadbiran Universiti Jinan
Pada 19 Februari 2009, aku telah mendaftarkan diri sebagai pelajar di Kolej Bahasa dan Budaya, Universiti Jinan yang terkenal di Guangzhou. Pada waktu inilah dapat kita jumpa beberapa kenalan Melayu dari Malaysia dan Indonesia selain bangsa asing dari seluruh pelusuk dunia.

Pandangan hadapan pintu utama universiti
Pilihan universiti ini adalah atas cadangan seorang pelajar senior yang aku kenali di Malaysia. Tidak dinafikan kesan efektif pelajari Bahasa Mandarin di negara asalnya lebih tinggi berbanding mempelajarinya di Malaysia.

Satu semester saja sudah memadai untuk komunikasi asas Bahasa Mandarin. Walaupun bahasa pertuturan warga Guangzhou adalah Bahasa Kantonis, Bahasa Mandarin adalah bahasa standard negara yang boleh difahami dan dipertutur oleh kebanyakan masyarakatnya.

Justeru, tidaklah menjadi masalah kalau nak naik teksi, beli barang, bersiar-siar dan melakukan sebarang aktiviti lain. Selain kemahiran bertutur, kemahiran mendengar pun perlu diasah. Ini kerana memahami apa yang dipertuturkan orang lain kepada kita juga penting.

Sebab itulah, di sini kami diajar penguasaan empat bidang dalam bahasa iaitu penulisan, pemahaman, pendengaran dan pertuturan. Jika anda rajin dan kuat menghafal karakter tulisan hanzi memudahkan lagi kehidupan di sini apabila tulisan dapat dibaca.

Kolej Bahasa dan Budaya Universiti Jinan
Mula-mula belajar dulu, aku terpaksa melatih lidah untuk menyebut betul-betul nama kampus ini iaitu 暨南大学华文学院 (Ji Nan Da Xue Hua Wen Xue Yuan). Berbelit juga lidah menyebutnya.

Bila naik teksi, jika hanya menyebut Ji Nan Da Xue (Universiti Jinan), boleh jadi pemandunya tercengang. Universiti Jinan biasanya merujuk kepada sebuah universiti yang terkenal di Shandong. Shandong terletak kira-kira 1,890 km  dan memakan masa selama hampir sehari perjalanan menaiki kereta dari Guangzhou.

Bersama rakan Malaysia di tasik buatan dalam kawasan universiti
Tahukah anda betapa seronoknya belajar di universiti dalam taman? Suasananya cukup nyaman apabila pokok-pokok menghijau hidup subur di sekeliling kita. Ditambah pula dengan tasik buatan dengan jambatan menghubungkan daratan dengan kawasan santai di tengah-tengah tasik.

Kalau rindukan Malaysia, bolehlah duduk-duduk di sini mengarang sajak atau surat untuk dikirimkan. Atau berbual-bual kosong bersama teman sambil mengunyah kuaci. Tapi kedua-duanya tak pernah aku lakukan. Hehe.

Ayuh sertai kursus sukarelawan

http://img8.imageshack.us/img8/4574/tangkas.jpg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...